Povodom obilježavanja Dana općine Veliko Trgovišće, razgovarali smo s načelnikom Robertom Grebličkim

KREĆU U INTENZIVNIJI RAZVOJ TURIZMA: “Bilježimo porast broja noćenja, ali može to i puno bolje – potrudit ćemo se da tako i bude”

Objavljeno: 12.05.2019. zagorjeinternational

Općina Veliko Trgovišće u utorak će svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Domu kulture obilježiti svoj dan. Tim smo povodom razgovarali s načelnikom Robertom Grebličkim o najznačajnijim projektima koji su obilježili prošlu godinu, te onima koji su planirani za naredno razdoblje, kao i o razvoju turizma na području općine.

Koja biste tri najvažnija realizirana projekta izdvojili od protekle svečane sjednice Općinskog vijeća?

Među top tri projekta svakako ulazi završetak mrtvačnice na groblju kod crkve Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji, zatim proširenje Dječjeg vrtića “Rožica”, te završetak nerazvrstane ceste Družilovec – Sveti Juraj. Vrtić i nerazvrstana cesta financirani su sredstvima iz EU fondova, a mrtvačnica iz nacionalnih fondova.

Kad ste već spomenuli EU fondove, jesu li još neki od projekata bili financirani tim sredstvima ?

 Na svakom natječaju koji je bio ponuđen iz fondova Europske unije, mi smo ostvarili neki projekt, pa tako tu spada vrtić, nerazvrstana cesta, projekt elektroenergetske obnove zgrade Općine Veliko Trgovišće, gdje, nažalost imamo malih problema, pošto nam je projekt rađen prije tri godine, pa moramo korigirati neke stvari zato što su cijene dosta rasle, a u narednom razdoblju imamo još u planu i kompletnu zamjenu javne rasvjete energetski učinkovitom.

Započeli ste obnovu dječjeg vrtića. Kako napreduju radovi, kolika je njihova vrijednost i kada bi trebali biti završeni?  

Radovi su u tijeku, a njihova ukupna vrijednost procijenjena je na otprilike 3,8 milijuna kuna, te bi trebali završiti do početka iduće odgojno – obrazovne godine, tamo negdje u devetom mjesecu. Mi ćemo dati sve od sebe da to bude čim prije, jer već imamo sedamdesetak djece na listi čekanja.

Želite li istaknuti neke mjere koje poduzimate na području obrazovanja, djece i mladih?

U protekloj smo godini napravili dva nova dječja parka, te je za ovu godinu u planu da napravimo još dva nova po lokalnim mjestima, jer moramo težiti tome da se djeca imaju gdje igrati. Zatim smo povećali sufinanciranje za novorođene, koje je prije iznosilo tisuću kuna, a sada za prvo i drugo dijete Općina daje tri tisuće kuna, dok se za svako sljedeće dijete dobiva pet tisuća kuna. Nadalje, kompletno sufinanciramo sve dječje izlete, kao i program terenske nastave Škola u prirodi, školsku kuhinju, te ostale socijalne programe.

Koji će se projekti realizirati ove godine i pripremate li možda nešto novo?

U tijeku smo postupka priprema za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, u dužini od 3,5 kilometara, koliko je planirano za ovu godinu, te se nadamo da ćemo to uspjeti realizirati. Zatim imamo u planu sanaciju jednog od tri preostala klizišta, koje namjeravamo ostvariti sufinanciranjem preko Hrvatskih voda, kompletnu obnovu javne rasvjete, a očekuje nas i vrlo ozbiljan projekt proširenja groblja u Velikom Trgovišću, čija procijenjena vrijednost radova iznosi od šest i pol do sedam milijuna kuna. Naravno, mi ćemo to raditi u tri – četiri faze, pa tako za prvu fazu radova namjeravamo izdvojiti  oko dva milijuna kuna, ovisno o potpornim zidovima koje moramo izvesti u prvoj i drugoj kaskadi,  i nadam se da ćemo to završiti do sredine iduće godine.

S obzirom na veliki potencijal koji imate zahvaljujući činjenici da je upravo u vašem mjestu rođen prvi hrvatski predsjednik, koje su najvažnije aktivnosti provedene na području razvoja turizma i kakvi su daljnji planovi? 

Nama je cilj bio pokretanje turističke zajednice, što smo i uspjeli, te smo osnovali  Turističku zajednicu za područje općine Tuhelj, grada Klanjca i općine Veliko Trgovišće. Prvenstveno nam je bio u interesu zajednički projekt s Općinom Tuhelj, jer znamo da svi turisti koji posjećuju Terme Tuhelj, mogu proći kroz Veliko Trgovišće, te stati bilo zbog gastro sadržaja ili zbog posjeta rodnoj kući i Spomen školi dr. Franje Tuđmana. Potrudili smo se napraviti i neke suvenire, no još ćemo ove godine raditi na tome, te se nadam da ćemo sljedeće godine kroz turističke informativne centre, na području općine Veliko Trgovišće još više dignuti turističku ponudu. Prema našoj internoj brojci, bilježimo porast broja turista u Velikom Trgovišću, ali uvjeren sam da to može puno bolje. Potrudit ćemo se da tako i bude.

Nedavno je Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije objavila svoj promotivni spot, u kojem je izostavljeno Veliko Trgovišće. Smatrate li to propustom?

Definitivno to smatram velikim propustom i obećao sam da ću u ime svojih mještanki i mještana, poslati dopis Turističkoj zajednici Krapinsko – zagorske županije i naravno županu gospodinu Kolaru, da se očituju zbog čega Veliko Trgovišće, kao povijesno mjesto, nije spomenuto u tom filmu. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se, uz dobru volju, to doradi.

Prošle ste godine pokrenuli inicijativu da se Veliko Trgovišće proglasi gradom. Ima li novosti u vezi toga?

 Zasad nema. (ab, jm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba