U Tuheljskim Toplicama svečano je otvoren kongres zdravstvenog turizma organizacije European SPA Association (ESPA), koji je okupio 150 predstavnika iz više od 20 zemalja

“ZAGORJE NIJE ODABRANO SLUČAJNO”: Sudionici će upoznati ljepote Bajke na dlanu, a organiziran je i press trip za europske novinare

Objavljeno: 09.05.2019. zagorjeinternational

U Termama Tuhelj svečano je otvoren kongres zdravstvenog turizma organizacije European SPA Association (ESPA), koji se održava od 8. do 10. svibnja, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore i partnerstvo Hrvatske turističke zajednice. Prilikom otvorenja kongresa, pozdravne govore održali su direktor HTZ-a Kristjan Staničić, pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević te predsjednik ESPA-e Thierry Dubois.

– Zdravstveni turizam najbrže je rastući dio turističke industrije koji godišnje raste po stopi od 15 do 20 posto. U ovom segmentu Hrvatska ima izuzetno jaku resursnu osnovu i bogatu tradiciju. Riječ je o proizvodu koji nije vezan uz sunce i more i koji kao takav snažno utječe na produljenje turističke sezone, kako na obali, tako i na kontinentu. Siguran sam u pozitivne efekte ESPA konferencije, koja je okupila mnoge inozemne stručnjake koji će sa svojim hrvatskim kolegama razmijeniti primjere dobre prakse kada je u pitanju ovaj vid turističke ponude – izjavio je direktor HTZ-a Staničić, dodavši kako prema istraživanju TOMAS ljeto 2017., sedam posto turista posjećuje Hrvatsku motivirano zdravstvenim razlozima, dok ih gotovo osam posto dolazi radi wellnessa.

Međunarodni certifikati

O potencijalima zdravstvenog turizma govorila je i pomoćnica ministra Šarić.
– Potencijal razvoja zdravstvenoga turizma za cjelogodišnje poslovanje je izniman, stoga je i uključen kao dio Strategije razvoja hrvatskoga turizma do 2020. godine – rekla je Šarić, istaknuvši da turisti u ovoj grani troše od 20 do 30 posto više od prosječnog gosta te da se kroz suradnju na kongresima poput ovoga, uči o najboljim praksama, budući da svaka zemlja ima nešto posebno i autohtono za ponuditi svome gostu.
– Zdravstveni turizam vidimo kao veliku šansu za jačanje izvansezonske ponude, produljenje turističke sezone i privlačenje gostiju veće platežne moći. Za postizanje veće konkurentnosti hrvatskog zdravstvenog turizma, ključno je u prvom redu intenziviranje marketinških aktivnosti, radi jačanja imidža Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma. Druga stvar su nove investicije, tj. izgradnja novih i obnova postojećih kapaciteta. Na taj se način približavamo mogućnosti stjecanja međunarodnih certifikata, koji su ključni za povećanje broja stranih gostiju – zaključio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

U ime organizacije ESPA, sudionike kongresa pozdravio je predsjednik ESPA-e Thierry Dubois, koji je pojasnio kako se radi o udruženju 20 zemalja koje su zainteresirane za balneologiju i wellness, a cilj je razviti balneologiju i wellness u Europi. Na pitanje koje bi zemlje mogle biti uzor Hrvatskoj na području razvoja tog oblika turizma, Dubois je rekao kako postoje dvije skupine zemalja – predvodnice zdravstvenog turizma, te predvodnice u razvoju wellness programa. U prvoj skupini su Francuska, Njemačka, Češka, Slovačka, Poljska, Španjolska i Portugal, a u drugoj Rusija i Bugarska, otkrio je Dubois.

Članica organizacijskog odbora Ivana Kolar rekla je kako joj je iznimno drago što se kongres odvija upravo u Hrvatskoj.

– Drago mi je da su i iz Europske zajednice toplica prepoznali Hrvatsku kao veliki potencijal u razvoju zdravstvenog turizma i vjerujem da Zagorje i Terme Tuhelj nisu slučajan odabir. Na kongres su stigli ljudi iz 21 zemlje te se okupilo 150 sudionika. U sklopu konferencije, organiziran je i obilazak institucija zdravstvenog turizma, pokazat ćemo im i Krapinske Toplice te ljepote Zagorja. Organiziran je i press trip za novinare iz Europe, koji će upoznati zdravstveni turizam Hrvatske, obilazeći institucije u Zagrebu, Zagorju i našoj obali – istaknula je Kolar.

Dodjela nagrada

Na otvorenju je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Mi već imamo dio sadržaja i ponude koja je vrlo kvalitetna, ali naravno da ima još prostora za iskorak, modernizaciju, brendiranje i izlazak na nova tržišta. Ja bih se zahvalio direktoru Hrvatske turističke zajednice koji je današnjim dolaskom u Krapinsko – zagorsku županiju ponudio razgovor s turističkim djelatnicima Krapinsko – zagorske županije o budućnosti kontinentalnog turizma i svemu onome što možemo zajedno napraviti za njegov razvoj. Mi smo napravili Strategiju razvoja Krapinsko – zagorske županije do 2020. godine i Master plan razvoja turizma do 2025. godine, no bez naše matične organizacije mi ne možemo biti uspješni – zaključio je župan Kolar.
Tijekom kongresa, dodijelit će se i nagrade “ESPA Innovation Awards”, za inovativnost pružatelja medicinskog wellnessa i spa hotela, kao vrlo bitne reference u zdravstvenom turizmu. Cilj manifestacije je popratiti nove trendove i inovacije na polju zdravstvenog turizma, kroz predstavljanje najboljih praksi i novih nišnih tržišta u lječilišnom, spa i wellness turizmu. Sudionici će moći saznati i kako kreirati ponude za putnike s tržišta izvan Europske unije, s fokusom na Rusiju, Kanadu i SAD. Kongres se održava pod sloganom “Secrets of life balance – a life full of well being“, budući da će uz stručne teme, uključivati i edukacije kako kroz prehranu, relaksaciju i uživanje u hobijima možemo prevenirati zdravstvene probleme. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba