NAJVEĆI AEROMITING NA OVOM PODRUČJU: Najavljen bogat program manifestacije 22. “Susreti za Rudija”, koja se od petka do nedjelje održava u Gornjoj Stubici

Ljerka Perešin: Ovi Susreti ne bi bili mogući bez malog čovjeka. Sve je krenulo od malog čovjeka, Zagorca, Gornjostubičanca…

Objavljeno: 08.05.2019. Jelena Jazbec

Tradicionalni “Susreti za Rudija”, 22. po redu manifestacija u sklopu koje se održava i najveći aeromiting na ovim prostorima, održat će se u Gornjoj Stubici ovog vikenda, od 10. do 12. svibnja. Program manifestacija predstavili su na press konferenciji načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i Ljerka Perešin, supruga legendarnog Rudolfa Perešina, gornjostubičkog vojnog pilota koji je u listopadu 1991., kao vojni pilot Jugoslavenske narodne armije, svoj MiG 21 prizemljio u austrijskom Klagenfurtu, pobjegavši iz vojne baze u Bihaću, uz riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Perešin je sa svojom lovačkom eskadrilom sudjelovao u svim akcijama i operacijama Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a život je izgubio u operaciji “Bljesak”.
Već 22 godine, u sjećanje na ovog heroja Domovinskog rata, u Gornjoj Stubici se organiziraju “Susreti za Rudija”, sa sve bogatijim programom iz godine u godinu.

Simulator letenja

– U petak od 14 do 17 sati imamo predavanje za učenike srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske županije na temu zanimanje vojni pilot te uloga vojnih pilota u Domovinskom ratu. Gostovat će predavači iz Ministarstva hrvatskih branitelja, Udruge branitelja Domovinskog rata “Sv. Juraj” iz Gornje Stubice, a bit će organiziran i posjet Spomen parku Rudolfa Perešina. U 18 sati otvaramo izložbu posvećenu Rudolfu Perešinu, na izložbenom prostoru kraj spomenika Matiji Gupcu, organizator je Zagrebački zrakoplovno – tehnički savez Rudolfa Perešina. U 18.45 sati imamo još jednu izložbu, u Dvorcu Oršić, čiji su organizatori Udruga “Crne mambe” i Udruga specijalne policije “Barun”. Od 19.30 do 20 sati na rasporedu je Domoljubno – tamburaška večer u Dvorcu Oršić, u kapeli sv. Franje Ksaverskog, a organizator je Gornjostubička udruga “Lipin cviet”. Od 21 sat slijedi zabavni program šatoru. U subotu je na rasporedu memorijalni nogometni turnir, dakle, turnir naselja naše općine, a sudjelovat će i ekipa branitelja s područja Krapinsko – zagorske županije i Gornje Stubice. Od 14 do 16 sati trajat će Mala škola zrakoplovstva, na kojoj će sudjelovati zagorski osnovnoškolci. Predavat će predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Zagrebačkog zrakoplovno – tehničkog saveza Rudolfa Perešina. Održat će se i predavanje o Domovinskom ratu i Rudolfu Perešinu, u organizaciji Udruge branitelja “Sv. Juraj”. I u petak i u subotu u Sportskom centru će biti postavljen simulator letenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, gdje će zainteresirani moći doživjeti kako je to upravljati MiG-om. U 20 sati je ponovno zabavni program – otkrio je gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić.
U nedjelju program počinje obilježavanjem gradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina u 9 sati. U 9.30 je start Memorijalne utrke “Rudolf Perešin”, u Spomen parku, u 10 sveta misa u župnoj crkvi, u 11 atletske utrke za djecu do 14 godina, u 12 Sajam domaćih proizvoda, dok će svečano otvorenje biti u 12.30 sati. Od 14 do 20 sati održavat će se Bio i etno sajam Gupčevog kraja, a od 15 sati počinje letački program, u kojem će sudjelovati oko 40 zrakoplova. U 18 sati počinje zabavno – kulturno program, u 21 sat veliki vatromet, te od 21.15 zabavni program
Ljerka Perešin izrazila je zahvalu svima uključenima u organizaciju manifestacije.
– Izražavam zahvalu Krapinsko – zagorskoj županiji i Općini Gornja Stubica, što “Susrete za Rudija” nadograđujemo prema nečem većem i boljem. 22 godine trebalo je raditi na tome da dođemo do ovoga što imamo danas. Ovo je, i po broju letjelica i po svemu drugome, najveći aeromiting na ovim područjima, ali i šire, a možemo vidjeti i da se pretvorio u međunarodni aeromiting. Gornja Stubica pokazala se kao izvrstan domaćin. Ovi susreti zasigurno ne bi bili mogući da nema malog čovjeka. Sve je krenulo od malog čovjeka, Zagorca, Gornjostubičanca. 1997. godine, kada su održani prvi “Susreti za Rudija”, ovdje je vladalo takvo oduševljenje i mislim da ovdašnji narod i danas živi s time, pa se jednostavno nije moglo dogoditi da se to prekine. A kada se pokazao toliki interes, nitko se više nije mogao povući. Zbog toga sam jako zahvalna mještanima Gornje Stubice. Ja sam ovdje našla prijatelje, bez obzira na političke opcije – zaključila je supruga Rudolfa Perešina, te pozvala sve zainteresirane da u nedjelju u 9 sati dođu pogledati legendarni MiG 21, s kojim je Rudi pobjegao iz JNA, a koji je u utorak, nakon 28 godina, vraćen u Hrvatsku iz Austrije, te će tijekom čitavog svibnja biti izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu.

Zabočki aerodrom

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar komentirao je povratak zrakoplova Hrvatskoj.
– Ono što je naša diplomacija napravila, mogu reći samo, bravo, konačno, i drugačije nije ni smjelo biti jer jednostavno ne bi bilo pošteno. Ovo je velika stvar, ne samo za Rudija i njegovu obitelj, već i za sve branitelje i čitavu državu, jer smo ovime dobili dodatni zamašnjak u svemu što radimo. Mi smo imali želju da MiG bude izložen na našem zabočkom aerodromu, koji i nosi ime našeg Rudija, no, to nije moguće iz niza tehničkih razloga, ali činjenica jest da će biti izgrađen vojni muzej u kojem će on biti izložen, i to u Zagrebu, gdje ipak dolazi najviše ljudi. No, to ne znači da smo mi odustali od želje da jedan MiG bude postavljen i na našem aerodromu, pa ćemo u dogovoru s ministrom Krstičevićem, obitelji Perešin i načelnikom, ponovno razgovarati na tu temu i vjerujem da ćemo doći do zajedničkog rješenja. A što se tiče manifestacije, moram reći da je ovogodišnji program izuzetno bogat, namijenjen svim generacijama i ljudima dobrog srca, rekao bih. Mi zapravo slavimo život i šaljemo poruku da je bilo ljudi koji su dali svoj život, da bismo mi mogli živjeti – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba