“SPALIONICA OTPADA U KONJŠČINI? NE, HVALA!”: Konjščinski SDP pokreće peticiju protiv odluke o prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni Jertovec, s ciljem izgradnje toplane/energane na komunalni otpad, koju je donijelo Općinsko vijeće

BOJE SE UTJECAJA NA OKOLIŠ I ZDRAVLJE: “U blizini su vrtić i škola, a Općina nije provela ni studiju izvedivosti”

Objavljeno: 15.03.2019. JJ

Općinska organizacija SDP-a Konjščina, kako stoji u priopćenju koje smo primili, nakon brojnih razgovora sa stanovnicima općine Konjščina i apelima velikog broja građana, u periodu od 15. ožujka do 15. travnja organizira peticiju s ciljem prikupljanja potpisa stanovnika Konjščine protiv nastavka aktivnosti vezanih uz prodaju zemljišta Poduzetničke zone Jertovec, s ciljem izgradnje toplane/energane na komunalni otpad.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Prikupljanjem potpisa želimo čuti mišljenje naših građana te da rezultati javnog mišljenja budu predstavljeni donositeljima odluke i medijima. Odluke o temama koje se tiču kvalitete života i budućnosti stanovnika Konjščine ne mogu i ne smiju donositi pojedinci! Dana 22. listopada 2018. održana je 17. sjednica Općinskog vijeća općine Konjščina, na kojoj su se donosile odluke vezane uz budućnost Konjščine i okolice. Općinske vijećnike stavilo se pred gotov čin te nisu bili u mogućnosti konzultirati se s građanima, budući da im je na samoj sjednici uručen materijal vezan uz točku donošenja odluke o izgradnji spalionice otpada, odnosno, kako se u materijalima navodi, “energane – toplane”. Općinsko vijeće nakon provedene rasprave donijelo je odluku o prihvaćanju pisma namjere Trgovačkog društva HIS d.o.o., Donja Višnjica za poslovnu suradnju u s ciljem razvoja Poduzetničke zone Jertovec, što uključuje izgradnju toplane – energane na komunalni otpad i biomasu. Premda su oporbeni vijećnici iskazali zabrinutost hoće li blizina takvog skladišta narušiti kvalitetu života mještana te su predlagali načelniku da provede javnu raspravu, s obzirom na osjetljivost teme, odluka je ipak donesena glasovima vladajuće većine. Napominjemo da smo svjesni osjetljivosti teme zbrinjavanja otpada i njegove daljnje prerade, ali da se prezentiranjem samo pozitivnih strana izgradnje takvog postrojenja (energija, nekoliko novih radnih mjesta, reciklaža), zanemaruju negativne posljedice za naselja Jertovec, Sušobreg i Konjščina, posebno s obzirom na blizinu škola i vrtića. S obzirom na Odluku o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine, upravljanje reciklažnim dvorištem je najviše što jedinica lokalne samouprave može imati u svojoj nadležnosti kada se govori o gospodarenju otpadom, dok je izgradnja toplana i spalionica u državnoj nadležnosti. Svi projekti u gospodarenju otpadom moraju imati studiju izvedivosti, uzimajući u obzir tehničku izvedivost te financijsku, ekonomsku i ekološku održivost, ali općinska vlast je spremna prodati zemljište s ciljem izgradnje takvog postrojenja i bez studije izvedivosti. Smatramo da planiranje takve izgradnje u Konjščini ne poštuje pravne i prostorne okvire u održivom gospodarenju otpadom, a mišljenja smo i da Konjščina ne posjeduje stručne kapacitete za održavanje takvog objekta. Ne postoji nikakav podatak o dugoročnom utjecaju jednog takvog postrojenja na okoliš i ljudsko zdravlje, s obzirom na to da će se komunalni otpad dovoziti i iz drugih krajeva Hrvatske i tu stvarati odlagalište za potrebe spalionice. S obzirom na to da je očuvanje prirode i čovjekova okoliša jedna od najvažnijih ustavnih vrednota, pozivamo građane da iznošenjem svog mišljenja djeluju na očuvanje zdravlja sadašnjih i budućih generacija naše općine jer vjerujemo da vam nije svejedno kakva je kvaliteta života u vašem mjestu – poručuju iz konjščinskog SDP-a.

Prikupljanje potpisa bit će organizirano od 15. ožujka do 15. travnja osobno i putem društvenih mreža.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba