UZ DAN OPĆINE ZAGORSKA SELA: Ksenija Krivec Jurak ističe kako se u proteklih godinu dana radilo na poboljšanju komunalne infrastrukture i pronatalitetnoj politici

ŽELE ZADRŽATI MLADE: “U proračun za sljedeću godinu planiramo staviti sufinanciranje kupovine ili izgradnje prve nekretnine”

Objavljeno: 23.11.2018. ivanabelosevic

Zagorska Sela u nedjelju, na blagdan svete Katarine slave Dan Općine i Župe. Tim povodom smo razgovarali s načelnicom Ksenijom Krivec Jurak, koja nam je ispričala koji su sve projekti na području općine realizirani u godinu dana.

– Najvažniji su nam bili projekti završetka druge faze sanacije prve Pučke škole “Pločko“, za kojeg smo iz Ministarstva regalnoga razvoja i fondova Europske unije dobili 200 tisuća kuna. Aplicirali smo ga i na Ministarstvo kulture, pa očekujemo da ćemo do kraja godine znati i rezultate tog natječaja i tada bi tom trećom fazom završili kompletnu rekonstrukciju zgrade prve Pučke škole – rekla je načelnica te dodala da su uspjeli sanirati i dva klizišta, jedno uz nerazvrstanu cestu Pušća – Kralj, a drugo uz cestu  Zagorska Sela – Biruš.

– To smo uspjeli realizirati uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Vrijednost radova je bila oko 400 tisuća kuna, a Ministarstvo ga je sufinanciralo s 270 tisuća kuna. Jedna od najvažnijih investicija ove godine bila nam je rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete, na temelju dokumentacije iz projekta Newlight. Kompletnu rasvjetu zamijenili smo štedljivijom LED rasvjetom i cijela investicija je stajala 380 tisuća kuna, a s 232 tisuće ju je sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva – naglasila je načelnica Krivec Jurak.

Sufinanciranje udžbenika i prijevoza

–  Ove godine smo realizirali i osam pomoći za studente u iznosu od 400 kuna, a jednokratno isplaćujemo i novčane pomoći za novorođenu djecu. Sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola, subvencioniramo boravak djece u dječjem vrtiću i maloj školi, s preko 200 tisuća kuna godišnje. Financirali i nabavu udžbenika za osnovnu školu u iznosu od 600 kuna po učeniku. Također smo kao partneri s Općinom Kumrovec ušli u adaptaciju dječjeg vrtića “Jaglac“ u Kumrovcu , što smo sufinancirali sa 100 tisuća kuna, čime je povećan kapacitet vrtića i sva djeca iz Zagorskih Sela imaju osigurano mjesto u tom vrtiću, s obzirom na to da ga naša Općina nema – dodaje načelnica te kaže da im je odobren i projekt za sanaciju građevinskog objekta za društvene namjene.

– To je posljednji neuređeni objekt u staroj jezgri Zagorskih Sela koji je prijavljen na Mjeru 7.2. i trenutno smo u fazi provođenja postupka javne nabave. Vrijednost tog projekta je 1,6 milijuna kuna, što nam je odobreno. Ishodili smo građevinsku dozvolu za nerazvrstanu cestu Zagorska Sela – Brezakovec – Gornji Škrnik u dužini 3,9 kilometara te i taj projekt čeka da se Mjera 7.2.2. ponovno otvori. Od ostalih stvari, moram spomenuti da smo partneri u projektu “Zaželi“, kojemu je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, kojim su s područja naše općine zaposlene tri žene koje brinu o 15 korisnika – istaknula je Krivec Jurak.

Projekti za sljedeću godinu

Kaže kako se nada da će se sljedeće godine realizirati obnova treće zgrade pučke škole, a jedan od najvažnijih ciljeva je i nastavak rekonstrukcije državne ceste na dionici Zagorska Sela – Kumrovec, za koju je projektna dokumentacija u izradi.

– Postoje realne naznake da će sljedeće godine biti uvrštena u planove Hrvatskih cesta. Pozitivne rezultate očekujemo i za obnovu državne ceste Harina Zlaka – Luka Poljanska – Bratkovec, koja je u izuzetno lošem stanju. U proračun za sljedeću godinu planiramo staviti još veći naglasak na pronatalitetnu politiku, kako bi što više mladih obitelji zadržali na području naše općine i to u obliku sufinanciranja  kupovine ili izgradnje prve nekretnine – kaže načelnica.

– I dalje namjeravamo sudjelovati u razvoju projekta Sutlansko jezero, koje je krenuo na međunarodnoj suradnji Hrvatske i Slovenije i smatramo ga vrlo važnim za cijelo naše područje, ali i susjedne općine. S načelnicima i gradonačelnicima Sutlanske doline pokrenuli smo inicijativu o revitalizaciji željezničke pruge prema Kumrovcu, Zagorskim Selima i prema Republici Sloveniji , za nju je izrađena i studija isplativosti. U suradnji sa Zagorskim vodovodom planiramo proširiti vodovodnu mrežu prema visokoj zoni , najprije za naselja Pušća i Luka Poljanska, jer su to dijelovi koji nemaju vodoopskrbnu mrežu – ističe Krivec Jurak i za kraj otkriva kako će se obilježiti Dan Općine:

– Obilježavanje započinjemo misnim slavljem u crkvi sv. Katarine, nakon toga održat će se druženje i domjenak s mještanima. U 15 sati je svečana sjednica općinskog vijeća, na kojoj ćemo između ostalog  povodom 25. obljetnice djelovanja Općine Zagorska Sela napraviti jedan povijesni presjek glavnih projekata koji su se na području općine odvili unutar tih 25 godina. U prigodnom programu nastupit će dječji pjevački zbor sv. Katarina. Moram spomenuti da nam je Društvo naša djeca, za 25 godina djelovanja kupilo i poklonilo jedan bor koji ćemo prije sjednice zajednički posaditi ispred zgrade Općine i taj će bor djeca kititi svake godine – zaključuje načelnica Zagorskih Sela.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba