ODRŽANO SVEČANO SAVJETOVANJE AKCIJE “GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

Grad Zabok za akciju svog DND-a “Ujedinjeni u baštini“, dobio Povelju za Naj akciju u 2018.

Objavljeno: 23.11.2018. IB

U  Starogradskoj vijećnici u Zagrebu je na Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta, održana Svečanost akcije “Gradovi i općine-prijatelji djece“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece“, prilikom koje su proglašena tri nova Grada – prijatelja djece i Naj-akcije u 2018. godini.

Grad Zabok dobio je Povelju za Naj akciju – “Ujedinjeni u baštini“ – koju je provelo Društvo Naša djeca Zabok u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine. Cilj akcije je osvijestiti djeci važnost poznavanja svoje kulturne baštine kroz raznolike aktivnosti koje su se provodile tijekom godine.

Kulturna baština Zagorja

Obrađivala se tema i pojam kulturne baštine, upoznavalo se djecu s vrstama kulturne baštine, organizacijom UNESCO-a, nematerijalnom  i materijalnom kulturnom baštinom te nematerijalnim dobrima upisanim na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a naglasak je stavljen na kulturnu baštinu Hrvatskog zagorja. Provodile su se kreativne radionice na temu narodne nošnje Hrvatskog zagorja, licitara i drvenih tradicijskih igračaka, što je rezultiralo izložbom u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski.

Završno događanje organizirano je u Dječjem tjednu, na Međunarodni dan djeteta, za djecu iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog s 10 novih originalnih igara (Trka ftičekima, Deniškrlak, Ukrasi licitarsko srce, Kišna alka, Raspleti čipku, Slijepi zvončari, Praznik slobode, Prelijevanje slapova, Mali planinari i Prenošenje jaja) na temu kulturne i prirodne baštine Hrvatske.

Prezentacija naj-akcije

Naj-akciju su u ime DND-a Zabok prezentirale Ana Grah, članica Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok te primile Povelju za Naj-akciju.

Na Svečanom savjetovanju prisustvovale su i Sandra Benčić, volonterka DND-a Zabok, Sonja Borovčak, predsjednica KO Grad Zabok prijatelj djece i DND-a Zabok te predstavnice Grada Zaboka, Martina Šarić, stručna suradnica za školstvo, kulturu, socijalnu skrb i Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika.

Inače, ovogodišnji dobitnici prestižnog statusa Grad – prijatelj djece su gradovi Križevci, Mursko Središće i Omiš, čime su gradovi i općine sa spomenutim statusom dosegli brojku od 71 grada, odnosno općine.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba