Ministarstvo turizma i ove će godine sufinancirati stipendije za 381 učenika i studenta – sredstva dodijeljena stipendistima 21 poduzeća i jedne županijske obrtničke komore

Učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 1200 kuna mjesečno, a po završetku redovnog školovanja – zagarantirano radno mjesto

Objavljeno: 15.11.2018. zagorjeinternational

Ministarstvo turizma će u školskoj i akademskoj godini 2018./2019., temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije 2018., sufinancirati novog 381 učenika i studenta, koji se obrazuju za ugostiteljsko – turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Ukupno su od 2008. godine, od kada Ministarstvo turizma provodi ovaj program, u suradnji s partnerima, sufinancirane stipendije za 1370 učenika, za koje je isplaćeno više od 10,7 milijuna kuna.

Raste interes

– Posjedovanje suvremenih znanja i praktičnih vještina osnovni je element isporuke kvalitetne turističke usluge i unapređenja konkurentnosti hrvatskog turizma, stoga Ministarstvo turizma poduzima sve mjere kako bi hrvatski turizam i dalje zadržao kvalitetu u tom segmentu. Jedna od mjera je stipendiranje učenika i studenata s ciljem poticanja mladih na obrazovanje za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, kao i daljnje povezivanje obrazovnih institucija i turističkih poduzeća. Svake godine raste interes za stipendije te su sukladno tome osigurana povećana sredstva u našem proračunu koja će doprinijeti nastavku rasta i razvoja hrvatskog turizma temeljenog na kvalitetno obrazovanim kadrovima – izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.
Riječ je o programu stipendiranja koje Ministarstvo provodi u suradnji s poduzećima, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama tako da svaki dionik sudjeluje u sufinanciranju stipendije s 50 posto. Sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu dodijeljena su stipendistima 21 poduzeća i jedne županijske obrtničke komore, a među njima je i Sunce koncern d.d. Salve Regina iz Marije Bistrice.

Maksimalno 1200 kuna

Temeljem navedenog programa, učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 1200 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u poduzeću najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje. Više informacija nalazi se na internetskim stranicama Ministarstva turizma. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter