Župan Željko Kolar i načelnik Marije Bistrice Josip Milički obišli poduzeće “Komet 93” d.o.o. iz Selnice

Njihova radna odjeća i obuća danas je na gradilištima u Njemačkoj, Norveškoj i diljem Hrvatske, a sve je počelo entuzijastičnim pothvatom bračnog para Klapač

Objavljeno: 02.10.2018. JJ

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek obišli su poduzeće “Komet 93” d.o.o. iz Selnice, koje zapošljava devet ljudi, a bavi se proizvodnjom radne odjeće i obuće, koju kupuje velik broj renomiranih hrvatskih tvrtki.
Tvrtka “Komet 93“ d.o.o osnovana je 8. siječnja 1993. godine, a sve je počelo 1984. godine, entuzijastičkim pothvatom dvoje ljudi, povratnika iz Njemačke, Josipa i Barice Klapač, inače strojobravara i trgovkinje. Oni su otvorili zajedničku zanatsku radnju za proizvodnju zaštitne opreme. Tom se djelatnošću do tada nisu bavili, ali su odlučili pokrenuti svoj posao kapitalom stvorenim u 16 godina rada u Njemačkoj.
U početku su proizvodili samo kožne rukavice, koje su prodavali na području ondašnje države, a od 1993. godine, uvidjevši rastuće potrebe kupaca, uveli su novu proizvodnu liniju radne odjeće. Tijekom godina, poslovanje su unaprjeđivali uvođenjem novih strojeva, stručne radne snage, proširenjem proizvodnje, izgradnjom novog pogona, prodajnih površina i slično. Danas je tržište tvrtke čitava Hrvatska.

Svjetski trendovi

Kožne rukavice proizvode od onih standardnih, do specifičnih vrsta, ovisno o potrebi kupaca. U tekstilnom programu obuhvaćaju uglavnom cjelokupnu zaštitu tijela za gotovo sve vrste djelatnosti: odijela za tešku industriju, radna odijela, radnu odjeću za montere, čistače, kiselo i vatrootporna radna odijela, medicinski i kuharski program, trgovačke kute, varilačku radnu opremu, kape, pelerine, odijela i kombinezone za pjeskarenje, opremu za ličioce, vatrogasna radna odijela i sl. Radnu odjeću izrađuju u više boja i modela. Postoji i mogućnost kombinacije boja te izrada radne odjeće po vlastitim zahtjevima kupaca. U pogledu kvalitete materijala, prate svjetske trendove i specifične potrebe kupaca te se prilagođavaju njihovim zahtjevima. Uz proizvodnju radne odjeće, drže i cjelokupni program za zaštitu na radu. U asortimanu se nalaze visoke i niske radne cipele, sa i bez čeličnih kapica i tabanice, gumene i PVC čizme, natikače, PVC i gumene rukavice, respiratori, naočale, maske i kacige za zaštitu glave, odjeća visoke vidljivosti, majice, specijalna oprema za rad na visini i slično. U sjedištu u Selnici, osim proizvodnje zaštitne radne odjeće, u sklopu poduzeća posluje i trgovina mješovitom robom, u kojoj osim prehrambenih artikala drže i male kućanske aparate, boje i lakove te ostale kućanske potrepštine i zaštitnu opemu pri radu. Sastavni dio njihovog poduzeća je i caffe bar. Nakon smrti vlasnika Josipa Klapača, vlasnika poduzeća, poduzeće je prezela njegova kći Vesna Car, a Kometovi proizvodi danas se nalaze na gradilištima u Njemačkoj, Norveškoj i diljem Hrvatske.
– Drago nam je što nas je župan Kolar posjetio, on je prvi župan koji je došao u našu firmu i u naše malo mjesto. Saslušao je naše probleme, dao neke zaključke o poslovanju i vjerujem da će posjet uroditi plodom, da bismo ostvarili nekakve bolje infrastrukturne i socijalne uvjete, da možemo bolje raditi i našim radnicima omogućiti bolje plaće – rekla je direktorica Vesna Car, istaknuvši kako je i njih pogodio problem nedostatka radne snage.
– Kao mala tvrtka, susrećemo se s problemom koji je prisutan u cijeloj Hrvatskoj, a to je nedostatak stručne radne snage. Mislim da je nas kroz ovih 25 godina postojanja spasilo na neki način to što smo se prilagodili potrebama kupaca i radimo po njihovoj specifičnoj potrebi. Kroz godine se poboljšala kvaliteta radne odjeće i zaštite radnika, poboljšali su se materijali i krojevi i to je na neki način rezultat našeg rada i prilagodbe tržištu – dodala je Car.

Kupac koji se vraća

U obilasku tvrtke bio je i načelnik Marije Bistrice Josip Milički.
– Upravo takve tvrtke su strateški važne i za lokalnu samoupravu i za državu. Male tvrtke se puno brže prilagođavaju uvjetima na tržištu. To je firma koja je u drugoj generaciji uspješno vođen i neki način daje mogućnost da se zaposli lokalno stanovništvo, što je obostrana korist za poslodavca i djelatnika te nadasve za općinu Marija Bistrica i naše županiju – istaknuo je načelnik Milički.
Župan Željko Kolar je direktorici čestitao na dobro organiziranom obrtu i izuzetno širokom asortimanu proizvoda.
– Uspješno rade i u ovih 25 godina imaju praktički iste klijente. Najbolji je kupac onaj koji se vraća i to zbog kvalitete proizvoda. Cilj posjeta je da vidimo što nude kroz svoj asortiman i da vidimo koji su problemi. Vidljivo je da nedostaje kvalificirane radne snage i da moraju odbijati poslove, jer nemaju s kim raditi. Morat ćemo ponovno vratiti šivače na tržište rada, kroz dualno obrazovanje, uz uvjet da se dobar dio obrazovanja provedu u samoj radioni jer se kroz praksu neće biti teško uklopiti, a plaće su ovdje sve bolje – zaključio je župan Kolar. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba