Na Bedekovčanskim jezerima obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

“Svi oboljeli suočeni su sa specifičnim zaprekama i izloženi diskriminaciji, koja je znatno veća nego kod ostalih tipova invaliditeta”

Objavljeno: 28.09.2018. JJ

Prigodnim programom na Bedekovčanskim jezerima, Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije obilježilo je Nacionalni dan multiple skleroze.
Svjetlana Pripeljaš, tajnica Društva, istaknula je da tu tešku bolest ima 6160 osoba u Hrvatskoj, a upravo Krapinsko – zagorska županija prednjači s brojem oboljelih.
– Sve osobe oboljele od multiple skleroze suočene su sa specifičnim zaprekama i izložene su diskriminaciji, koja je znatno većih opsega nego kod ostalih tipova invaliditeta – istaknula je Pripeljaš, te nabrojila usluge koje Društvo pruža oboljelima.

Liječenje i rehabilitacija

Predsjednica Nada Smrekar u svojem je govoru navela da osobe s multiplom sklerozom nemaju ravnomjerno dostupne tretmane liječenja i rehabilitacije u odnosu na ostale skupine osoba s invaliditetom, a posebice se te razlike ističu na europskoj razini.
– Da bi oboljeli od multiple skleroze ostali aktivni građani koji ravnopravno sudjeluju u životu zajednice, potrebno je osigurati pravodobni pristup liječenju, terapijama i uslugama – zaključila je Smrekar.
Predstavljene su i novosti u liječenju multiple skleroze u Općoj bolnici Zabok te je istaknuto kako Društvo multiple skleroze KZŽ podržava nove smjernice Hrvatskog neurološkog društva, prema kojima su ukinuti diskriminirajući kriteriji na koje Savez društava multiple skleroze Hrvatske upozorava već godinu dana.

Brojni projekti

Obilježavanje Nacionalnog dana multiple skleroze održano je pod pokroviteljstvom KZŽ, a prisustvovala je zamjenica župana Jasna Petek, koja je u svojem obraćanju pozdravila rad Društva te zahvalila na provođenju mnogih projekata, ne namijenjenih osobama oboljelima od multiple skleroze, nego i ostalim osobama s invaliditetom s područja KZŽ. Obilježavanju su prisustvovali i gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj, načelnik Bedekovčine Darko Ban, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, načelnica Mača Mladenka Mikulec, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, predsjednica Općinskog vijeća Gornje Stubice Đurđica Labaš, predstavnica Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Biserka Hustić, predstavnica Tvrtke Salvus Nikolina Boroša i Ivica Balagović iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba