U ZABOKU ODRŽAN OKRUGLI STOL O MENTALNOM ZDRAVLJU I PREVENCIJI SAMOUBOJSTVA

Samo u Požeško – slavonskoj i Ličko – senjskoj županiji događa se više suicida nego u Zagorju, gdje prednjači općina Tuhelj

Objavljeno: 28.09.2018. ivanabelosevic

Vijeće za prevenciju Krapinsko – zagorske županije u suradnji s Policijskom upravom krapinsko – zagorskom, Zavodom za javno zdravstvo KZŽ i Društvom psihologa KZŽ organiziralo je okrugli stol na temu mentalnog zdravlja i prevencije samoubojstva, koji je održan u Velikoj galeriji Grada Zaboka.

U sklopu okruglog stola PU krapinsko – zagorska prikazala je analizu stanja i statističke pokazatelje suicida na području KZŽ, Zavod za javno zdravstvo KZŽ iznio je problem depresije kao vodećeg javnozdravstvenog problema današnjice te se predstavio projekt Društva psihologa KZŽ pod nazivom Edukacija i senzibilizacija djece, roditelja i nastavnika u srednjim školama Krapinsko – zagorske županije o problemu suicida mladih.

Borba protiv depresije

Istaknuto je kako se u zadnjih deset godina značajno smanjio broj samoubojstva na području županije, kojih je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 23. Više samoubojstva se događa samo na prostoru Požeško – slavonske i Ličko – senjske županije. Prosječno se najviše suicida događa na prostoru Općine Tuhelj, koja u proteklom desetljeću ima 8,1 samoubojstvo na 1000 stanovnika.

Govoreći o depresiji, posebno je naglašeno kako ju se nipošto ne smije miješati s privremenim stanjima lošeg raspoloženja ili tuge. Depresija je vodeći uzrok radne nesposobnosti u svijetu, bolest s visokom smrtnošću (15 posto liječenih počini suicid), od koje se uspješno liječi u 70 – 80 posto slučajeva. Učestalost depresije je dvostruko veća kod ženskog spola. U borbi protiv depresije osobito je važno osnaživanje zajednice, djece i mladih.

Podizanje svijesti

Okrugli stol je organiziran s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih akcija, naročito onih usmjerenih djeci i mladima, očuvanja mentalnog zdravlja, kao i pružanja potpore i podrške osobama u riziku. Održanim predavanjima željelo se pridonijeti boljoj percepciji shvaćanja teme koja se zbog predrasuda ili nedovoljne informiranosti ne uočava kao veliki problem današnjice.

Brojne okupljene na okruglom stolu, koji je organiziran u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstva (10. rujna) i Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada), pozdravila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– Organizirali smo okrugli stol kako bismo progovorili o svim crnim statistikama koje pokazuju kako je Krapinsko – zagorska županija jedna od županija u samom vrhu po broju suicida, da s druge strane progovorimo o vrlo ‘nezgodnoj’ bolesti današnjice, odnosno o depresiji, a s treće strane o načinima prevencije u našim školama – rekla je Jasna Petek.

Među okupljenima bilo je više ravnatelja županijskih zdravstvenih ustanova i osnovnih škola, kao i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba