ZAGORSKI PLAVCI MEĐU NAJBOLJIMA U RH: Povodom blagdana sv. Mihovila i Dana policije, načelnik PU Krapinsko – zagorske Darko Car iznio statistiku za prvih osam mjeseci ove godine

Najmanji broj kaznenih djela u RH – njih 523, ali u vrhu po broju samoubojstava – ove godine 23, a u posljednjih deset čak 410

Objavljeno: 27.09.2018. zagorjeinternational

 Povodom blagdana sv. Mihovila i Dana policije u Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj u Zaboku, načelnik PU Darko Car iznio je statistiku za prvih osam mjeseci ove godine.

 – U prvih osam mjeseci ove godine zabilježili smo 523 kaznena djela i to je najmanji broj u posljednjih deset godina. Zabilježili smo i 433 prometne nesreće i 10.126 prekršaja u prometu. Bilo je 150 prekršaja iz javnog reda i mira, 616 prekršaja iz raznih zakona po kojima policija postupa te 382 ostala sigurnosna događaja koji nemaju obilježje kaznenih djela, poput samoubojstva,pokušaja samoubojstva i nesreća na radu. 287 kaznenih djela evidentirali smo po poznatom počinitelju, a u 236 djela počinitelj je još nepoznat. Od tih 236 djela s nepoznatim počiniteljem, naknadno smo otkrili počinitelje za 98 kaznenih djela – rekao je Car.

Uspješni rezultati

– Isto tako u ovoj godini naknadno su otkriveni počinitelji za 18 kaznenih djela počinjenih u prošloj godini. Najviše kaznenih djela je evidentirano na području tri policijske postaje, to su: Zabok (173), Zlatar Bistrica (98) i Donja Stubica (95). Teške krađe čine 21 posto kaznenih djela na našem području i postigli smo odlične rezultate u njihovom rješavanju, preko 50 posto, a državni prosjek je 21,9 posto. Ukupna razriješenost svih kaznenih djela u našoj  Policijskoj upravi iznosi 77,1 posto, a državni prosjek je 63,1 posto, što također govori da ova Policijska uprava dobro radi. U strukturi kriminaliteta u osam mjeseci ove godine najviše je zastupljen opći kriminalitet, to su krađe, teške krađe, krivotvorenja, protiv osobne slobode i slično. Najviše teških krađa dogodilo se u kuće i stanove (23) i trgovine (21) te vikend kuće i skoro polovinu smo uspješno riješili.

Po kriminalitetu droga radili smo mnogo te poduzimamo preventivne i represivne aktivnosti u suzbijanju proizvodnje, preprodaje i konzumacije droga, a posebno među našom djecom – dodao je Car.

Velik broj samoubojstva

– Moram spomenuti još jedan problem u našoj Županiji, koji nije direktno vezan za policiju, a tiče se velikog broja samoubojstva. Tijekom osam mjeseci 2018. godine zabilježena su 23 samoubojstva i 18 pokušaja samoubojstava, ali isto tako je u proteklih 10 godina u Zagorju 410 osoba počinilo samoubojstvo, a još 222 osobe pokušale su izvršiti suicid – naglasio je načelnik policije.

Također, evidentirano je 150 prekršaja protiv javnog rada i mira, što je najmanji broj takvih prekršaja u posljednjih deset godina, a javni red i mir narušavao se uglavnom drskim ponašanjem, svađom i vikom.

– Isto tako zabrinjava podatak da smo u osam mjeseci evidentirali 286 prekršaja nasilja u obitelji i svjesni smo da to nije stvaran broj i da je broj veći jer se svi slučajevi i ne prijavljuju – kaže Car

Što se tiče prometa, na prometnicama naše županije zabilježene su 433 prometne nesreće.

– Sa smrtno stradalim osobama u osam mjeseci zabilježene su 2 prometne nesreće, dok ih je 130 bilo je s ozlijeđenim osobama u kojima je 155 osoba zadobilo lakše, a 36 osoba teške tjelesne ozlijede. S materijalnom štetom zabilježena je 301 prometna nesreća. Moram reći da je najčešći uzrok prometnim nesrećama bila brzina i alkohol – iznio je Car.

Prijelaz granice

Preko graničnih prijelaza u našoj županiji prešlo je u osam mjeseci ove godine ukupno 11.759.757 putnika, a samo preko graničnog prijelaza Macelj 9.340.459 putnika u više od 2. 648. 271 vozila, što Granični prijelaz Macelj čini najfrekventnijim graničnim prijelazom u Republici Hrvatskoj, istaknuo je načelnik Car.

– Što se tiče ilegalnih prelaska granice zabilježeno je četiri događaja u kojima je šest ilegalnih migranata zatečeno u pokušaju prelaska naše državne granice. U šest slučajeva 14 ih je vraćeno u Republiku Hrvatsku zbog ilegalnog prelaska državne granice iz Republike Slovenije. Šest je stranaca tijekom ove godine policijskim službenicima naše Policijske uprave izrazilo zahtjev za azil – naglasio je Car te na kraju zaključio da je kao načelnik Policijske uprave vrlo ponosan na svoje policijske djelatnike.

– Možete to biti i svi vi, a posebno građani. Uz nadolazeći blagdan sv. Mihovila, zaštitnika policije poručujem građanima da se osjećaju sigurno i da imaju povjerenja u svoju policiju. Uvijek znam reći da policija služi i štiti. U narednom periodu nastojat ćemo opravdati povjerenje svih vas i ove povoljne statističke podatke i održati – kazao je načelnik Darko Car. (ab,ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba