U Zagrebu održana konferencija “Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak”, u organizaciji Zabočanke Ivane Kolar

“Vjerujem kako ćemo jednom uspjeti povezati cijelu Hrvatsku i uvidjeti potencijal razvoja i obale i unutrašnjosti, kako zaleđa, tako i kontinentalne Hrvatske”

Objavljeno: 26.09.2018. zagorjeinternational

U dvorani Hotela Sheraton u Zagrebu održana je konferencija “Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak”. Uz brojne regionalne i hrvatske stručnjake te vodeće osobe iz turizma, aktualizirana je tema cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj te ključnih izazova koje ona donosi. Predstavljena su potencijalna rješenja i nove ideje, a svoje strategije razvoja poslovanja u svim godišnjim dobima predstavili su ministri turizma Albanije, Crne Gore i Slovenije.
Glavne teme konferencije o kojima su raspravljali vrhunski stručnjaci za turizam iz regije bile su kako produljiti sezonu i pokrenuti turistički razvoj kontinentalne Hrvatske. Sudjelovali su predstavnici iz Hrvatske, Austrije, Irske, Bosne i Hercegovine, Portugala, Mađarske, Slovenije, a među njima i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Svi su oni predstavili su pozitivna iskustva i najbolje regionalne prakse te iznijeli svoja viđenja problematike, potencijala i mogućih aktivnosti za daljnji razvoj.

Iskustvo i suradnja

Konferenciju su otvorili predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i državni tajnik u Ministarstvu turizma Republike Hrvatske Frano Matušić.
– Problem visoke sezonalnosti i izazov produženja sezone te pokretanja turizma u unutrašnjosti nije svojstven samo za Hrvatsku, dijele ga sve zemlje na Mediteranu. Dijeljenjem znanja, iskustava, najboljih praksi i ideja zasigurno se može postići više, stoga su se prvi put na jednom konferencijskom panelu okupili ministri turizma iz regije kako bismo razgovarali o izazovima razvoja turizma, o sličnostima u turističkim potencijalima i strategijama naših zemalja te mogućnosti suradnje – pojasnila je organizatorica konferencije, Zabočanka Ivana Kolar.
Na panelu su tako sudjelovali ministar turizma i zaštite okoliša Albanije Blendi Klosi, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek i državni tajnik u Ministarstvu turizma RH Frano Matušić.
– U Sloveniji sezone inače ne predstavljaju problem. Unatoč tome, i te smo izazove neizravno naznačili u okviru nove Strategije održivog rasta slovenskog turizma za razdoblje do 2021. godine. Osnova su za razvoj turizma 365 nova vizija razvoja, nova geografska i proizvodna organiziranost slovenskog turizma. Počeli smo od temelja – od naše različitosti od ostalih i zadali smo si cilj kojim želimo postati zelena, aktivna, zdrava destinacija za iskustva s pet zvjezdica. Želimo postati destinacija koja svoj identitet gradi na izuzetnoj kulturi i kulturnom naslijeđu. Kao što smo već rekli, nitko u turizmu ne uspijeva sam, stoga se povezujemo i sa susjednim zemljama te zemljama šire regije. Zajedno možemo stvoriti turističke proizvode za goste s udaljenih, prekomorskih tržišta – rekao je slovenski ministar Zdravko Počivalšek.
Albanski ministar Blendi Klosi je pak istaknuo kako Albanija postaje traženo i pouzdano turističko odredište.
– Iz godine u godinu brojke pokazuju dvoznamenkasti porast broja stranih turista. No, brojke turističkog razvoja nisu nam cilj. Naš je cilj razvoj elitnog i cjelogodišnjeg turizma. Za ispunjenje tih ciljeva, poduzeli smo niz inicijativa. Ovdje su četiri jake destinacije koje će osigurati produženi turizam tijekom cijele godine – rekao je Klosi.

Umrežavanje sudionika

– Tema konferencije vrlo je aktualna, ne samo u slučaju Hrvatske nego i u slučaju drugih destinacija naše regije, uključujući i Crnu Goru. Konkurentska prednost destinacija naše regije nalazi se u bogatstvu i raznolikosti prirodnih i kulturnih resursa, koji bi mogli objedinjeni predstavljati naš integralni turistički proizvod. Svaka od naših destinacija treba kreirati integralno – selektivni turistički proizvod koji se zasniva na specifičnostima svake države pojedinačno, s ciljem zadovoljenja različitih turističkih potreba. Konferencija je ponudila kvalitetan osvrt na ovaj izazov za naše destinacije, ali i ideje u kojem bi pravcu trebalo usmjeriti buduće djelovanje – istaknuo je crnogorski ministar Pavle Radulović.
– Vjerujem kako je upravo cjelogodišnji turizam najvažniji zadatak daljnjeg razvoja našeg turizma na svim razinama, od strateške do operativne. Vjerujem kako ćemo jednom uspjeti povezati cijelu Hrvatsku i uvidjeti potencijal razvoja i povezivanja obale i unutrašnjosti, kako zaleđa, tako i kontinentalne Hrvatske. Turizam 365 moramo razvijati na obali, gdje smo najbolji, ali i na kontinentu, gdje za to postoje uvjeti. Možemo biti još bolji, ali samo ako to poželimo. Za to trebamo ujedinjene destinacije sa zajedničkom vizijom razvoja, nove proizvode i kreativne doživljaje i još višu kvalitetu naših usluga i cjelokupne ponude – zaključila je organizatorica konferencije Ivana Kolar.
Sudionici konferencije „Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak“ složili su se kako je ovo izvrsna prilika za umrežavanje svih sudionika uključenih u turizam, prilika za razmjenu pozitivnih iskustava, primjera i praksi te stvaranje novih ideja. Sljedeća konferencija vezana za turizam 365, održat će se u travnju sljedeće godine, na temu kulturnog turizma. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba