POTPISANI UGOVORI S POLJOPRIVREDNICIMA: KRAPINSKO – ZAGORSKA ŽUPANIJA OSIGURALA GOTOVO 185 TISUĆA KUNA ZA ZAŠTITU VIŠEGODIŠNJIH NASADA OD PADALINA

PILOT PROJEKT: Po prvi puta dodijeljena sredstva i za “keep in touch mrežu”, koja štiti od tuče i mraza, a već se koristi diljem Europe

Objavljeno: 07.06.2018. Jelena Jazbec

U Uredu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara održano je potpisivanje ugovora s novim korisnicima mjera ruralnog razvoja Krapinsko – zagorske županije. Kao potpora za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina na području KZŽ, osigurano je ukupno 184.832 kune. Sredstva su odobrena za sedam korisnika, nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. OPG Grozaj Nikola dobio je 32.952 kune za kupnju konstrukcije i mreže za zaštitu od tuče s materijalom, OPG Leško Franjo 19.166 kuna za kupnju sustava za zaštitu od tuče, OPG Pišković Silvija, 14.202 kune, za kupnju keep in touch mreže, za zaštitu od tuče i mraza, a po 50 tisuća kuna za tu su namjenu dobili OPG Trgovec Nedeljko i OPG Vinceljak Ankica. OPG Bedeniković Zdravko dobio je 7237 kuna za kupnju 120 kanti s voskom protiv mraza, a OPG Zdolc Robert 11.274 kune za kupnju 240 kanti s voskom protiv mraza.

Klimatske promjene

– Po prvi puta ove godine išli smo s ovom mjerom, jer vidimo što se sve događa zbog klimatskih promjena. Osmislili smo je u suradnji s našim poljoprivrednicima, prvenstveno voćarima i vinogradarima, a zaprimili smo osam zahtjeva, od kojih jedan nije zadovoljio uvjete. Plan je da i sljedeće godine raspišemo tu mjeru – rekao je zamjenik krapinsko – zagorskog župana za gospodarstvo, Anđelko Ferek – Jambrek, te je istaknuo kako je ove godine prisutan i jedan novitet.
– To je takozvana keep in touch mreža, koja se već koristi u Europi. U Hrvatskoj još nije toliko poznata, ali s obzirom na to da su naši poljoprivrednici prošle godine bili u Južnom Tirolu, ondje su vidjeli primjer toga, pa se Županija uključila u jedan svojevrsni pilot projekt, te smo odlučili dodijeliti sredstva, između ostaloga, i za tu keep in touch mrežu, za koju ćemo, ako se pokaže dobrom, osmisliti sljedeće godine i jednu novu mjeru, kako bi je koristilo što više naših voćara i vinogradara – zaključio je Ferek – Jambrek.

Skupo, ali isplativo

Nedeljko Trgovec, nositelj istoimenog OPG-a, bio je jedan od inicijatora spomenutog pilot projekta.
– U protekle dvije – tri godine, u voćarskoj proizvodnji smo bili na nuli i pokušavamo pronaći nove adekvatne načine kako zaštititi naše voćnjake. Na stručnim putovanjima po Europi, vidjeli smo neke nove sisteme, koji kod nas još nisu prisutni, prvenstveno tu mislim na keep in touch mreže, koje ne služe samo zaštiti od tuče, nego i od mraza i od nekih drugih bolesti i štetnika. S obzirom na to da je to novost, inicirali smo ovaj pilot projekt – rekao je Trgovec.
Inače, mreža keep in touch postavlja se na način da se spušta poput zastora. Mora postojati red stupova i žica na vrhu, te se mreža spušta do zemlje, i to nakon cvatnje, te se ne diže sve do berbe. Mreža štiti od mraza, u tijeku vegetacije, smanjuje porast ljetorasta, smanjuje uporabu insekticida, jer sprječava ulazak insekata i štiti od tuče.
– Prošle godine sam postavio jedan pokusni red i zaista mogu reći da je mreža kvalitetna. Investicija je dosta velika, ali dugoročna – zaključio je Trgovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba