NEPRAVOMOĆNA PRESUDA PREKRŠAJNOG SUDA U BJELOVARU

Dvjema kuharicama u krapinskom restoranu produživali ugovor na određeno više od 30 puta – tvrtka kažnjena s 40 tisuća kuna

Objavljeno: 22.05.2018. zagorjeinternational

Križevačka tvrtka platit će kaznu jer je dvjema zaposlenicama više od 30 puta produžila ugovor o radu na određeno vrijeme, piše Telegram.hr.
Prekršajni sud u Bjelovaru, naime, nedavno je donio nepravomoćnu presudu kojom je tvrtka kažnjena s 40 tisuća kuna, a njezina izvršna direktorica za ugostiteljstvo s četiri tisuće kuna novčane kazne.
Radi se o krapinskom restoranu u vlasništvu jednog trgovačkog lanca, u koji su inspektori došli u nadzor u srpnju 2016. godine te su zatekli tri radnice zaposlene na određeno vrijeme – konobaricu i dvije pomoćne kuharice. Inače je ondje radilo troje zaposlenih na neodređeno te petero onih koji su imali ugovore o radu na određeno vrijeme.

U skladu sa Zakonom

Jedna je konobarica tako imala ugovor o radu na određeno vrijeme od sredine lipnja do sredine prosinca 2016. I njezina je kolegica koja je radila u kuhinji, zbog privremenog povećanja posla, također zaposlena na određeno, no ugovore s njom direktorica je sklapala 36 puta – od sredine veljače 2014. do kraja rujna 2016. Ni druga pomoćna kuharica nije dobila stalni posao, već je od početka svibnja 2014. do kraja rujna 2016. godine, 32 puta bila zaposlena na određeno. Naravno, direktorica je imala drugačiji ugovor, pa je sud utvrdio da je ugovor na neodređeno vrijeme dobila još 2009. godine.
Iz tvrtke su se na sudu branili ističući kako ugovor o radu na određeno vrijeme s pomoćnim kuharicama nije sklapan duže od tri godine, kao što to brani Zakon o radu, i činjenica jest da je rad na određeno trajao kraće od dvije godine.

Objektivan razlog

No, inspekcija je tvrtku prijavila za kršenje zakonske odredbe prema kojoj poslodavac s istim radnikom smije sklopiti uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme samo ako za to postoji objektivan razlog, koji mora u ugovoru biti i naveden. Trgovački je lanac kao razlog naveo povećanje obima posla, no, sud je utvrdio da sklapanje ugovora o radu na određeno tijekom dvije godine i više, ne predstavlja privremeni obim povećanja posla, kako to predviđa Zakon o radu. Zato su ovakvi ugovori bili potpisivani na štetu radnica te je tvrtka u konačnici kažnjena.
Zakonom je za tvrtke predviđena kazna od 31 do 60 tisuća kuna, a ova od 40 tisuća, po mišljenju suda, primjerena je ovom prekršaju i činjenici da je ista tvrtka i ranije već višestruko prekršajno kažnjavana. Obje pomoćne radnice naknadno su ipak zaposlene na neodređeno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba