ZANIMLJIVA EDUKATIVNA AKCIJA U MKN-u

Neandertalci su teške ozljede liječili ljekovitim biljem, pa su u potragu za biljkama na Hušnjakovom krenuli i krapinski učenici

Objavljeno: 17.05.2018. JJ

U sklopu 23. Edukativno – muzejske akcije, u Muzeju krapinskih neandertalaca su organizirane različite aktivnosti za djecu i mlade. Poseban naglasak programa bio je na prapovijesnom načinu liječenja, odnosno, na spoznajama da su i neandertalci mogli izliječiti teške ozljede te da su pritom koristili ljekovite biljke. Na tu temu, u sklopu akcije, izdan je i tiskani edukativni materijal pod nazivom “O prapovijesnom liječenju, neandertalcima i ljekovitom bilju”.

Izrađivali herbarij

Također, za 6. razred Osnovne škole Augusta Cesarca iz Krapine, organizirane su radionice “Biljke Hušnjakova i okolice”, tijekom kojih su učenici izrađivali svoj herbarij. Učenici su sa svojom nastavnicom biologije Natalijom Ilić prikupljali biljke u pratnji biologinje Petre Bralić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, te autorice programa Lorke Lončar Uvodić. Prikupljale su se lijeska, poljska preslica, tratinčica, maslačak, bršljan, medvjeđi luk, jelenji jezik, kopriva, jasen i breza, a učenici su učili o njihovim svojstvima, ljekovitom, ali i mogućem otrovnom djelovanju.

Upoznali ginko

Na samom Nalazištu Hušnjakovo, saznali su zanimljivosti o načinu liječenja iz vremena neandertalaca, a cijeli obilazak završio je u Prapovijesnom parku, gdje su djeca upoznala ginko, koji se ubraja u najstarije preživjelo drveće na Zemlji. Nakon tri tjedna sušenja biljaka, učenici su se vratili u Muzej i izradili svoje herbarije, koji će ih podsjećati na Hušnjakovo, Muzej i prirodu, koju treba čuvati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba