PREGRADSKI GRADONAČELNIK MARKO VEŠLIGAJ NA KONFERENCIJI U SKLOPU PROJEKTA “LOCAL4GREEN” U RIMU

ENERGETSKI ODRŽIV RAZVOJ PREGRADE: Nakon vrtića, kreće energetska obnova upravne zgrade, društvenog doma i osnovne škole

Objavljeno: 28.04.2018. JJ

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj sudjelovao je prošli tjedan u Rimu na konferenciji o definiranju i provođenju lokalnih fiskalnih politika s ciljem promicanja obnovljivih izvora energije. Konferencija je održana u sklopu projekta “Local Policies for Green Energy – LOCAL4GREEN”, koji se provodi unutar Programa transnacionalne suradnje Interreg Mediterranean 2014. – 2020.

Jedan od prvih gradova

Cilj projekta LOCAL4GREEN je pomoći lokalnim vlastima da uspostave i implementiraju inovativne lokalne fiskalne politike usmjerene na promicanje obnovljivih izvora energije u javno – privatnom sektoru i u kućanstvima, unutar okvira postojećih “Akcijskih planova energetski održivog razvitka”, koji su usvojile općine i gradovi koji su dio Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju. Projekt se provodi u ruralnim područjima i na otocima na području Programa Mediteran. Projekt vodi Federacija općina i provincija Valencije (FVMP) u Španjolskoj, a zajednički ga provodi konzorcij partnera iz devet mediteranskih zemalja. Grad Pregrada sudjeluje u projektu LOCAL4GREEN zahvaljujući Regionalnoj energetskoj agenciji Krapinsko – zagorske županije. Pregrada je jedan od prvih gradova koji je 2010. godine pristupio europskoj inicijativi Sporazum gradonačelnika, u okviru kojeg je izrađen Akcijski plan energetski održivog razvitka grada. Na tragu Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Pregrade, izvršena je renovacija Dječjeg vrtića “Naša radost” po niskoenergetskom principu, kako bi se djeci omogućili bolji i zdraviji uvjeti za rast, a pritom ostvarile i značajne financijske uštede.

Zgrada NK Pregrada

Grad Pregrada sada kreće i u energetsku obnovu upravne zgrade i društvenog doma, u kojem su smještene prostorije udruga, za što je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobren iznos od 1,96 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Energetskom obnovom građevine, direktno će se doprinijeti smanjenju godišnje potrebe toplinske energije za grijanje i hlađenje, odnosno smanjenju potrošnje energije u sektoru javnih zgrada. Također, poboljšat će se boravišni, higijenski i zdravstveni uvjeti boravka zaposlenika i korisnika. U planu je i energetska obnova zgrade NK Pregrada, a ove godine, zahvaljujući Krapinsko – zagorskoj županiji, kreće energetska obnova Osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba