GRAD DONJA STUBICA PRVI U ZAGORJU UVEO ZABRANU UZGOJA GENETSKI MODIFICIRANIH BILJAKA I ŽIVOTINJA

“Želimo zaštititi naše eko proizvođače, koji su dosta jaki i puno ulažu u ekološku proizvodnju”

Objavljeno: 03.04.2018. zagorjeinternational

Gradsko vijeće Donje Stubice donijelo je odluku o zabrani uvođenja u okoliš genetski modificiranih biljaka i životinja na području Donje Stubice.
– Radi se o jednoj novoj odluci koju smo donijeli prvi u Krapinsko – zagorskoj županiji. Naime, Republika Hrvatska je, ulaskom u Europsku uniju, morala dozvoliti sadnju i uvoz GMO hrane, no, ostavila je mogućnost da se za određena područja uvedu zabrane. S obzirom na to da mi na području grada imamo nekoliko eko proizvođača koji su dosta jaki i koji dosta ulažu u ekološku proizvodnju, bilo je nekako logično da donesemo ovu zabranu uzgoja GMO hrane – pojasnio nam je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

Izvršenje proračuna

– Naravno, ne možemo zabraniti plasman u trgovine, to ovisi o pojedinoj trgovini, ali što se tiče uzgoja, upravo zbog toga što postoji opasnost da se zarazi hrana koju proizvode ekološki proizvođači, zbog čega oni više ne bi mogli dobiti certifikat, mi smo se odlučili na ovu mjeru – zaključuje Gospočić.

Na sjednici Gradskog vijeća usvojeno je i izvršenje proračuna za 2017. godinu. Ostvareni su prihodi u iznosu od 12.930.000 kuna, dok su rashodi u istom razdoblju iznosili 14.595.000 kuna. Tako je ostvaren manjak od 1.493.000 kuna, ali kada se pribroji višak prenesen iz prethodne godine, manjak iznosi 1.008.000 kuna.

Financije stabilne

Kako je rekao gradonačelnik Gospočić, već je ranije napravljen trogodišnji plan anuliranja toga minusa, pri čemu bi on ove godine trebao biti smanjen za oko pola milijuna kuna. Inače, financijska je situacija u gradu stabilna, a ovog je trenutka na gradskom računu oko 900 tisuća kuna. No, pred Gradom Donja Stubica su znatne obveze, koje se prvenstveno odnose na realizaciju projekata sufinanciranih iz raznih fondova, s time da i Grad treba osigurati jedan dio. Najnoviji takav odobreni projekt je uređenje gradskog Dječjeg vrtića “Bubamara”, za koji je odobreno gotovo pet milijuna kuna, a Grad će morati osigurati pola milijuna kuna vlastitih sredstava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba