ŽUPA BELEC IMALA JE POSEBNO SVEČANU PROSLAVU USKRSA

VIŠE OD STO GODINA TRADICIJE: “Vuzmena prešencija” okupila brojne vjernike, svećenike, vatrogasce, čuvare Isusova groba, mažoretkinje i članove KUD-a

Objavljeno: 03.04.2018. JJ

Posebno svečanu proslavu Uskrsa ima Župa Belec, a započela jutarnjom misom u 7 sati, kada je vlč. Pušec udijelio blagoslov hrane. Misu u 11 sati predvodio je vlč. Antun Motočić, ispovjednik Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, a s velikom radošću vjernici su dočekali početak tradicionalne uskrsne procesije u 16 sati s Presvetim Oltarskim Sakramentom, kojeg je nosio dekan Zlatarsko – belečkog dekanata, vlč. Stjepan Prugovečki, upravitelj Župe Mihovljan.

Belečka monstranca

Ova procesija ima svoju tradiciju dulju od sto godina, a ove je godine korištena vrlo poznata belečka monstranca, koja se inače čuva u riznici Zagrebačke katedrale. Procesija, ili kako je domaćini zovu, “Vuzmena prešencija”, započela je od kapele sv. Jurja, okupivši brojne vjernike koji su uz pratnju Gradske limene glazbe Zlatar te pjesmu crkvenog zbora, hodali do župne crkve sv. Marije Snježne, gdje je udijeljen blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.
Uz vlč. Stjepana Prugovečkog i domaćina, vlč. Milana Pušeca, sudjelovali su i vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Vladimir Drnetić iz Župe Lobor, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica, vlč. Matija Knok, koji je na studiju u Rimu, dok je ceremonijar bio Marko Malek Solgat, student na završnoj godini bogoslovije.

Božji put

Vlč. Prugovečki je uputio poruku okupljenim vjernicima, da je Krist živ i prisutan među nama, te kako je Božji put, put muke, trpljenja, križa i žrtve, ujedno i put koji vodi u vječnost.
Uz okupljene vjernike, u procesiji su sudjelovali gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, dogradonačelnik Stanko Majdak, članovi DVD-a Belec i DVD-a Batina Donja, loborski Čuvari Kristova groba, Belečke mažoretkinje te članovi KUD-a Belec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba