ISPRAVAK: U tekstu “Mobiteli u osnovnim školama – da ili ne”, za izjavu koju nam je dao ravnatelj OŠ A. Kovačića iz Zlatara M. Posarić, nenamjernom pogreškom napisano je da ju je dao ravnatelj zabočke OŠ K. Š. Gjalskog, T. Polanović. Evo kakva je praksa u njegovoj školi:

ZABOČKI OSNOVNOŠKOLCI NE NOSE MOBITELE U ŠKOLU: “Djecu učimo da korisno upotrebljavaju modernu tehnologiju”

Objavljeno: 08.02.2018. zagorjeinternational

U tekstu “Mobiteli u osnovnoj školi – da ili ne?”, objavljenom 3. veljače u digitalnim novinama Zagorje International, a dan kasnije i na našem portalu, potkrala se greška, pa je za izjavu koju nam je o praksi korištenja mobitela u svojoj školi rekao ravnatelj OŠ Ante Kovačića iz Zlatara, Marijan Posarić, napisano da nam ju je dao ravnatelj OŠ K. Š. Gjalskog iz Zaboka, Tomislav Polanović, koji tada nije dao nikakvu izjavu. Ispričavamo se gospodinu Posariću i gospodinu Polanoviću na ovoj nenamjernoj “zamjeni”, a u nastavku možete pročitati kakva je politika po pitanju korištenja mobitela u zabočkoj Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog.

Nemoguće kontrolirati

– Mi smo jednoglasno na Učiteljskom vijeću u rujnu 2014. godine donijeli odluku da se zabranjuje upotreba mobitela u školi, upravo iz razloga koje u vašem tekstu o upotrebi mobitela u školama navodi Dragica Slakoper – Lisica, profesorica psihologije iz Centra za socijalnu skrb Krapina – Podružnice Obiteljski centar. Mi smo svi svjesni tih činjenica, dakle, da se smanjuje koncentracija, da djeca zloupotrebljavaju mobitel, fotografiraju, objavljuju to na društvenim mrežama… Osim toga, mogu telefonirati ili slati poruke za vrijeme nastave, ometati dok netko piše test i slično. Djeci, ali i roditeljima na roditeljskim sastancima, Vijeću roditelja i Školskom odboru smo objasnili da je nemoguće kontrolirati ima li netko uključen ili isključen mobitel i sve ostale razloge koji su nas naveli da donesemo odluku da nema upotrebe mobitela i donošenja mobitela u školu. Djeca su zbrinuta, ako netko treba nekoga nazvati, može iz tajništva, mobitel ako donesu u školu, mogu ostaviti kod spremačice u kutiji, mogu ostaviti kod pedagoga ili kod bilo koga u stručnoj službi. Naravno, bilo je nekih prijepora, no to smo riješili i djeca već unatrag četiri godine ne nose mobitele u školu – kaže Tomislav Polanović, ravnatelj OŠ K. Š. Gjalskog iz Zaboka, te dodaje kako se vodi evidencija djece koja su obavljala razgovore u tajništvu, a učenicima koji prekrše odredbu o nenošenju mobitela u školu, privremeno se oduzima mobitel, ostavlja se kod pedagoga i roditelj je dužan doći po mobitel i tada se roditelju i djetetu ponovno objasne razlozi zbog kojih se mobiteli ne nose u školu.

Važna uloga roditelja

– Djeci smo našu odluku objasnili i slikovito, istaknuvši kako kirurg dok operira, nema mobitel, kao ni zavarivač dok obavlja svoj posao, a isto tako je i posao učenika da uče i rade, a mobitel im samo smanjuje koncentraciju. Naravno, i roditeljima se na roditeljskim sastancima napominje da to moraju kontrolirati, ne samo što se tiče mobitela, nego kontrolirati djecu i dok su na računalu. Naš je cilj djecu naučiti da korisno upotrebljavaju modernu tehnologiju, a ne u neke druge svrhe – zaključuje ravnatelj T. Polanović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba