ZALIHE CJEPIVA SU POTROŠENE, EVO ŠTO PREPORUČUJE DR. IVAN LIPOVAC IZ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KZŽ

U Zagorju do kraja prošle godine više od stotinu osoba oboljelo od gripe, a vrhunac tek dolazi

Objavljeno: 08.01.2018. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji je u posljednja tri tjedna 2017. godine potvrđeno 55 slučajeva gripe, doznajemo od dr. Ivana Lipovca, voditelja Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo KZŽ. Ipak, dodaje Lipovac, stvarni broj oboljelih barem je dva puta veći, s obzirom na to da svi oboljeli ne idu liječniku, tako da je gripom sigurno zaraženo više od stotinu ljudi. Ove godine prevladava tip virusa B, koji ima nešto blaže simptome i kraće traje u odnosu na tip virusa A.

Puno tekućine

Zalihe cjepiva su potrošene, a radi se o više od 10 tisuća doza. Vrhunac gripe, kaže dr. Lipovac, krenuo je odmah nakon Nove godine, a broj oboljelih još će narasti kada se učenici vrate u školske klupe. To je normalno, jer gripa i traje dva do tri mjeseca, kaže Lipovac te dodaje kako smrtnih slučajeva u Krapinsko – zagorskoj županiji za sada, na sreću, nije bilo.
– Za oboljele je najvažnije da ostanu kod kuće i da miruju dok god imaju povišenu temperaturu, zbog njih samih, da se čim prije oporave, ali i da ne zaraze druge oko sebe. Trebaju uzimati dovoljno tekućine, najbolje čaj, a od lijekova jedino dolaze u obzir oni za snižavanje povišene tjelesne temperature, ako je ona iznad 38, zatim lijekovi za ublažavanje bolova, te lijekovi protiv kašlja u početku, ako se radi o suhom kašlju, a kada počne iskašljavanje, lijekovi nisu više potrebni, nego se preporučuje da oboljeli piju što više tekućine – kaže Lipovac.

Upala pluća

– I kod kuće je preporučljivo izolirati se od ukućana kako ih ne bismo zarazili te provjetravati prostorije da se smanji koncentracija i broj virusa. Antibiotici ne djeluju na virus, djeluju samo kod komplikacija, a najčešća je upala pluća. U tom slučaju nužno je javiti se liječniku. Ako temperatura ne padne četiri – pet dana, ako osoba teško diše ili osjeća bolove pri udahu, to su mogući simptomi upale pluća – zaključuje dr. Lipovac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba