U ZABOKU REALIZIRANA ODLUKE VLADE RH

Potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić iz državnih robnih zaliha podijelila hranu križevačkom Caritasu te 9 mil. kuna vrijedne pumpe za pet vatrogasnih postrojbi

Objavljeno: 05.12.2017. Alen Brodar

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u Zaboku je, temeljem odluke Vlade RH, dodijelila mobilne pumpe velikog protoka za pet vatrogasnih društava diljem Hrvatske te karitativnu pomoć iz strateških robnih zaliha. Pomoć je dodijeljena Caritasu Križevačke eparhije, i to u hrani, koja će dalje biti podijeljena velikom broju Caritasa diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Dobrotvornom društvu srpske Pravoslavne crkve i Dobrotvornom bošnjačkom društvu Merhamet. Vrijednost podijeljene hrane je 3,7 milijuna kuna, a radi se o 30 tona tjestenine, 15 tona ribljih konzervi, 10 tisuća litara ulja, 10 tona mesnih konzervi, 15 tona polutvrdog sira, 10 tona džema ili voćnog namaza, 20 tona riže i 60 tona brašna.

Radost za blagdane

– Želja nam je da oni koji su najpotrebitiji mogu osjetiti malo radosti i malo ugodnije blagdane, neovisno o vjeroispovijesti. S druge druge strane, pripadnicima vatrogasnih postrojbi podijeljene su pumpe velikog kapaciteta koje se koriste u slučajevima poplava i namijenjene su jačanju sposobnosti u obrani od poplava, a nama je želja da one ne budu upotrijebljene. Međutim, znamo koliko voda može nanijeti štete i na ovaj način smo osnažili svih vatrogasnih postrojbi i drugih koji se bore s ovakvim nepogodama kada zadese naše sugrađane – objasnila je potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić, dodajući da će se pet mobilnih pumpi velikog kapaciteta dodijeliti javnim vatrogasnim postrojbama gradova smještenih uz rijeke crnomorskog sliva, uz koje je vjerojatnost poplavljivanja veća sukladno procjenama Hrvatskih voda.
Pojedinačna vrijednost pumpe veća je od 1,8 milijuna kuna, a radi se o pumpama vrlo velikog kapaciteta od 20.000 litara u minuti.
Pumpe su opskrbljene vlastitim pogonskim agregatima i transportnim prikolicama, pomoću kojih se mogu brzo transportirati na bilo koje poplavom ugroženo područje. Njihovom upotrebom uvelike će se pridonijeti bržoj sanaciji poplavljenih područja zbog brzine ispumpavanja i vraćanja plavnih voda u riječna korita i odteretne kanale, što će ujedno znatno umanjiti štete nastale kako na gospodarskim i stambenim objektima, tako i na poljoprivrednim površinama.

Mogu i gasiti požar

– Već smo više godina upoznati s karakteristikama ovakvih pumpi, ali preskupe su za bilo koju postrojbu u Hrvatskoj da sama ide u njihovu nabavku. Jedna pumpa već postoji u Hrvatskoj, korištena je za prošlog velikog nevremena u Zadru i Ninu, a ove su raspoređene diljem Hrvatske i sigurno nam to mnogo znači i pomoći će kod sprečavanja velikih šteta od poplava. Ove pumpe nisu samo za ispumpavanje, već se mogu s malom preinakom koristiti i za gašenje požara – rekao je Miroslav Rade, zapovjednik jedne od vatrogasnih postrojbi.
Podjeli robe i pumpi prisustvovali su i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, krapinsko – zagorski dožupan Anđelko Ferek – Jambrek i državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Mario Antonić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba