U ORGANIZACIJI HRVATSKOG SESTRINSKOG DRUŠTVA HITNE MEDICINE I HRVATSKOG KATOLIČKOG SVEUČILIŠTA

Trideset polaznika iz cijele Hrvatske u Donjoj Stubici na trodnevnom tečaju o komunikacijskim vještinama u hitnoj medicini

Objavljeno: 29.11.2017. JJ

U organizaciji Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine (HSDHM) i Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) u Hotelu Terme Jezerčica u Donjoj Stubici započeo je trodnevni tečaj “Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini”. Edukacija, koja poseban naglasak stavlja na poboljšanje komunikacijskih vještina zdravstvenih djelatnika unutar tima, u odnosu prema pacijentima i članovima njihovih obitelji te medijima, okupila je trideset polaznika, djelatnika izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe iz gotovo svih dijelova Hrvatske.

Uspješna suradnja

Tečaj su pozdravnim riječima otvorili organizatori. Predsjednik HSDHM-a i suradnik na Odjelu za sestrinstvo HKS-a Damir Važanić je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka uspješne suradnje te održavanja drugog ovakvog tečaja koji zajednički organiziraju HKS i HSDHM.
– Komunikacija je osnovni alat u radu medicinske sestre i medicinskog tehničara u djelatnosti hitne medicine, kako u prijavno – dojavnoj jedinici na mjestu medicinskog dispečera, tako i u bolničkim hitnim prijemima na trijaži, gdje će samo kvalitetnom i uspješnom komunikacijom medicinska sestra pravilno i na siguran način procijeniti pacijenta – istaknuo je Važanić.
U ime rektora HKS-a Željka Tanjića, skup je pozdravila pročelnica Odjela za sestrinstvo Marta Čivljak, koja je izrazila nadu da će tečaj ispuniti očekivanja polaznika, kao i da će se nadograditi, te u skoro vrijeme ponovno ponuditi zainteresiranim polaznicima. Prezentaciju kojom je polaznike upoznala s HKS-om održala je Snježana Mališa s Odjela za komunikologiju, koja je sudjelovala u pripremi i organizaciji tečaja, istaknuvši različite aktivnosti studenata i profesora i predstavivši studijske odjele te posebnosti Sveučilišta.

Predavanja i radionice

Kroz predavanja i radionice, na tečaju se obrađuju teme “prava pacijenata”, “asertivnost”, “aktivno slušanje u susretu i radu s pacijentima”, “vještina rješavanja interpersonalnih sukoba”, “upravljanje stresnim situacijama u komunikaciji s potrebitima”, “neverbalna komunikacija”, “medijsko praćenje zdravstvenih tema i tema s područja hitne medicine” te “medijska komunikacija djelatnika u hitnoj medicini”. Predavači su nastavnici s HKS-a: pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak, doc. dr. sc. Krunoslav Novak, Leali Osmančević i Ivan Uldrijan s Odjela za komunikologiju, te dr. sc. Josip Bošnjaković s Odjela za psihologiju.
Tečaj završava u petak u poslijepodnevnim satima, ispitom i podjelom potvrdnica od strane organizatora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba