Općinsko vijeće Lobora izglasalo Odluku koja je, prema Zakonu o lokalnim izborima, u nadležnosti Općinskog biračkog povjerenstva

ČEKA SE URED DRŽAVNE UPRAVE: Pod izlikom uštede izglasali ukidanje polovice biračkih mjesta, no jesu li to smjeli?

Objavljeno: 28.11.2017. Alen Brodar

Još je jedna maratonska sjednica Općinskog vijeća održana krajem prošlog tjedna u Loboru, a najviše je bure izazvala točka dnevnog reda, na kojoj je Vijeće izglasalo Odluku o smanjenju biračkih mjesta – s devet na pet. Ruke su za to digli vijećnici većinske koalicije SDP – HSS – HNS – Laburisti – HSU, a to su, doznajemo, opravdali činjenicom da su prošli, lokalni izbori u Loboru, bili jedni od najskupljih u Krapinsko – zagorskoj županiji, kao i da bi se društveni domovi morali više i bolje koristiti.
Općina Lobor na prošlim je izborima, koji su bili najneizvjesniji u Krapinsko – zagorskoj županiji, kada su se za poziciju načelnice borile Ljubica Jembrih (nestranačka, uz potporu HDZ-a i NS Reformista) i Mirela Behin (koalicija SDP – HSS – HSU – Laburisti) potrošila više od 130.000 kuna, a pobijedila je Lj. Jembrih, sa samo tri glasa više.
Većina u Vijeću istaknula je i kako Općina Lobor ne koristi društvene domove adekvatno, pritom misleći da bi se izbori trebali održavati u njima, a ne u privatnim kućama, a predložili su i da, kako Općina Lobor nema društveni dom u Velikoj Petrovagorskoj, dogovorili s vlasnikom, Općinom Golubovec, da im za neku manju naknadu ustupe dio prostora.

Najskuplji izbori

– Činjenica je da smo imali najskuplje izbore i nema potrebe za toliko biračkih mjesta, a drugo, željeli bismo da se u punom kapacitetu iskoriste društveni domovi na području Općine Lobor. Ova Odluka predana je Uredu državne uprave i čekamo da se o tome očituju, pa ćemo vidjeti što dalje – rekao nam je predsjednik Općinskog vijeća Lobora Mirko Martinuš (HNS).

Mirko Martinuš

Mladen Fundek iz NS Reformista, rekao je pak da Općinsko vijeće ne može preuzeti tu ulogu, već je to posao Izbornog povjerenstva.
– S obzirom na veličinu naše općine i broj birača, smatramo da to nije potrebno i da devet biračkih mjesta nije previše. Već sam rekao da moramo pronaći dobar omjer između štednje i prava birača, njima biračka mjesta moraju biti dostupna. Trebalo se nešto pitati i mjesne odbore, da se vidi mišljenje građana, odnosno birača, a ne na brzinu donositi takvu odluku – rekao je Fundek.
Načelnica Lobora Ljubica Jembrih kazala nam je kako većinska koalicija zaboravlja da su u Loboru imali dva kruga lokalnih izbora, pa je logično da su oni bili skuplji od općina i gradova koji su imali samo jedan krug.
– Što se pak tiče društvenih domova, onaj u Velikoj Petrovagorskoj je vlasništvu općine Novi Golubovec, koja uostalom tamo također održava svoje izbore – rekla nam je načelnica Lobora Ljubica Jembrih, dodajući kako bi se prema ovoj izglasanoj Odluci biračka mjesta Petrova Gora 2 (227 birača) i Velika Petrovagorska (195 birača) trebala spojiti i glasovanje bi se održavalo u Društvenom domu Velika Petrovagorska.

Ljubica Jembrih

Osim tog spajanja, ukinuta su i biračka mjesta Vojnovec 1, čijih bi 277 birača u budućnosti trebalo glasovati u Društvenom domu u Loboru, Vojnovec 2, odakle bi se 249 birača preselilo u Društveni dom Petrova Gora te biračko mjesto Završje Loborsko, odakle bi 261 birač išao u Društveni dom Markušbrijeg u Vinipotoku. Od postojećih biračkih mjesta, ostao bi i Društveni dom Stari Golubovec.
– No, ne postoji zakonska regulativa prema kojoj Općinsko vijeće može donositi odluke o ukidanju ili spajanju biračkih mjesta. Prema Zakonu o lokalnim izborima, prekršili su članke 67 i 68. Naravno, Općinsko vijeće može raspravljati o tome, ali nikako ne može donositi takve Odluke, to nije sukladno Zakonu – objasnila nam je načelnica Jembrih.
Zašto bi se željelo ići u smanjenje biračkih mjesta, upitali smo načelnicu, na što je ona odgovorila da je samo jedan logičan razlog: smanjenje izlaznosti na izbore.

Ionako mala izlaznost

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a i NS Reformista, Dragutin Adanić dodao je kako ova Odluka nikako ne pridonosi demokraciji.
– Ionako je mala izlaznost na izborima, a da bi ona porasla, potrebno je ljudima približiti birališta, a ne ih udaljavati. Apsurd je da bi jedno biračko mjesto čak bilo u Općini Novi Golubovec. No činjenica je da na biračkim mjestima koja žele ukinuti, ne dobivaju izbore, pa je jasno da je ovo čista politička odluka – zaključio je Adanić.

Dragutin Adanić

– Stoga smo ovu Odluku dali na provjeru Uredu državne uprave u Krapini. Mi smo na sjednici Vijeća upozoravali da bismo time kršili zakon i da nemamo pravo donijeti ovu odluku, međutim, većina u Vijeću je odlučila da će to napraviti – rekla je Jembrih.
Neslužbeno doznajemo, budući da Općinsko vijeće može izglasati samo Prijedlog odluke, koja potom ide u Državno izborno povjerenstvo te oni odlučuju o broju biračkih mjesta, da bi tu Odluku o ukidanju biračkih mjesta s prošle sjednice Ured državne uprave uistinu mogao poništiti te da bi se na dnevnom redu sljedeće sjednice Općinskog vijeća mogao naći Prijedlog odluke o smanjenju biračkih mjesta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba