UČENICI ŠUDIGO-a NA TERENSKOJ NASTAVI U KLANJCU, U ZAGORSKOM KIPARSKOM I MULTIMEDIJALNOM CENTRU

Upoznali i razgledali Augustinčićeva djela, a potom se i sami okušali u modeliranju glave u glini

Objavljeno: 25.10.2017. JJ

Učenici završnog razreda smjera industrijski dizajner u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, zajedno sa svojim profesorima Mirjanom Smolić i Nikolom Sinkovićem, odradili su prvi dio terenske nastave iz stručnih predmeta “Materijali i procesi oblikovanja” i “Projektiranje” u Klanjcu, u Galeriji Antuna Augustinčića, i u novom Studiju GAA. Ova izvanučionička nastava dogovorena je s ravnateljicom Muzeja Hrvatskog zagorja Nadicom Jagarčec.

Interaktivni kiosci

Učenici i mentori najprije su razgledali stalan postav Augustinčićevih djela u “staroj” Galeriji i njenom eksterijeru, a zatim su se upoznali i s tehničkim, znanstvenim i umjetničkim inventarom suvremenog prostora Studija GAA, kao umjetničkog kiparskog i multimedijalnog centra Hrvatskog zagorja. Moderni Studio GAA raspolaže izložbenim prostorom s atraktivnim postavom recentnih djela mladih diplomanata na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, konferencijskom dvoranom, stolarskom i restauratorskom radionicom, foto studijem i knjižnicom. Tijekom boravka, korištena je vrhunski dizajnirana multimedija: interaktivni kiosci koji su učenicima naročito privlačili pozornost jer su prilagođeni različitim dobnim i obrazovnim skupinama, kao i skupinama s posebnim potrebama, a sadrže igre, kvizove i druge zabavne interaktivne servise – snimanje tematskih selfie fotografija, slanje virtualnih razglednica, slaganje puzzli… Kroz autorske tekstove i fotografije, muzejsku dokumentaciju i posebno snimljene mini-dokumentarce, učenici su doznali sve o Augustinčiću i klanječkoj Galeriji.

Filmske projekcije

S kiparskim opusom Antuna Augustinčića u kamenu, drvu, gipsu i bronci, učenike je upoznala muzejska pedagoginja Mateja Babić. Učenici su odradili praktičnu nastavu modeliranja glave u glini na drvenom stalku prema kiparskom predlošku – ekspresivnom portretu I. Mujezinovića u prostoru Studija za kreativne radionice. Bili su prava atrakcija gostujućoj grupi američkih posjetitelja.
Drugi dio terenske nastave na rasporedu je u petak, kada će učenici u Studiju GAA analizirati filmske projekcije i nakon toga sudjelovati na radionici modeliranja torza prema predlošku Augustinčićevog torza, kako bi se upoznali s anatomijom ljudskog lika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba