U ZABOKU ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU SEKSUALNOG NASILJA

“Žene žrtve seksualnog nasilja i dalje najčešće šute – posebice u manjim sredinama”

Objavljeno: 25.10.2017. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja pete godine rada SOS telefona za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, u suradnji Ženske sobe – Centra za seksualna prava, SOS telefona i Savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ, u Zaboku su održani okrugli stol i tematska sjednica na temu “Seksualno nasilje”. Odazvao se velik broj stručnjaka koji na različite načine dolaze u kontakt s potencijalnim žrtvama seksualnog nasilja. Uvodničarke okruglog stola bile su koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske Branka Žigante Živković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok Tanja Cujzek i voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ, Nina Očko. Moderatorica okruglog stola i tematske sjednice bila je Tajana Broz, volonterka SOS telefona i Savjetovališta za žene žrtve nasilja.

Dugotrajni proces

Istaknuto je kako su oko 90 posto žrtava nasilja – žene. Kao najveći problemi naveden je mali broj prijava seksualnog nasilja, posebice u malim sredinama, nedovoljna informiranost kod žrtava, nemogućnost prikupljanja dokaza o seksualnom nasilju, u smislu obavljanja ginekoloških pregleda u svrhu prikupljanja uzoraka, nepostojanje učinkovite zaštite za vrijeme trajanja ispitnog i istražnog postupka te dugotrajni sudski procesi.
Okruglom stolu i tematskoj sjednici prisustvovale su i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade KZŽ Martina Gregurović Šanjug. Okrugli stol i tematska sjednica aktivnosti su projekta “Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja”, kojeg je Ženska soba pokrenula s partnerskim organizacijama, a financiran je od strane Europske unije i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH.

Savjetovalište u Zaboku

Sve žrtve seksualnog nasilja mogu se za pomoć obratiti Ženskoj sobi – jedinom centru za seksualna prava u RH, a u Krapinsko – zagorskoj županiji, SOS telefonu i savjetovalištu za žene žrtve nasilja, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu od 9 do 15 sati, na broj mobitela 091/639 2910, utorkom i četvrtkom u vremenu od 10 do 12 sati, osobno u savjetovalište u Zaboku (Trg svete Jelene 6) te od 12 do 18 sati na broj telefona 049/639 – 281, ili pak svakodnevno na e-mail adresu: [email protected].

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba