VELEPOSLANICA REPUBLIKE SLOVENIJE, NJEZINA EKSELENCIJA SMILJANA KNEZ, U POSJETU KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

“TRAŽIMO ONO ŠTO NAS SPAJA, A NE RAZDVAJA”: Prioritet su projekti međugranične suradnje između zagorskih i slovenskih gradova i općina

Objavljeno: 11.10.2017. Jelena Jazbec

Veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, Njezina Ekselencija Smiljana Knez, u službenom je posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji. U uredu župana održala je sastanak s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom i gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem.
Istaknula je kako joj je izrazito drago što je organiziran ovaj službeni posjet, u sklopu kojeg sa zagorskim predstavnicima može razgovarati o mogućnostima suradnje između Županije i Republike Slovenije.
– Krapinsko – zagorska županija je među onima koje zaista odlično surađuju sa slovenskim gradovima i danas mi je bilo prezentirano mnogo toga. To su te dobre, pozitivne priče koje bi se morale više čuti u glavnom gradu. Dobro je da se uvijek na županijskoj i gradskoj razini traže mogućnosti suradnje. Mislim da možemo naučiti mnogo toga jedni od drugih i mislim da ta suradnja ima još mnogo potencijala. Zahvaljujem gradonačelniku Greguroviću i županu Kolaru za današnji susret i za suradnju koju njeguju i stalno je unaprjeđuju u svom radu – rekla je Njezina Ekselencija Smiljana Knez.

Odlični odnosi

Župan Kolar pojasnio je o kojim se temama razgovaralo na sastanku.
– U našem smo razgovoru potvrdili i složili se da imamo odlične odnose između Republike Slovenije i Krapinsko – zagorske županije. Republika Slovenija naš je najznačajniji trgovački partner, imamo puno zajedničkih projekata u prekograničnoj suradnji, što Krapinsko – zagorska županija s općinama s druge strane Sutle, a isto tako i naše općine i gradovi. Razgovarali smo i o slovenskim poduzećima koja rade na području županije, koje mogu pohvaliti jer stalno ulažu, šire proizvodnju i zapošljavaju nove ljude. Isto tako, Njezinu Ekselenciju upoznao sam s projektima koji se trenutno rade na području naše županije i koje planiramo u sljedećem razdoblju. Dogovorili smo se i da barem dva puta godišnje imamo ove sastanke, da upoznamo jedni druge s projektima i da pokazujemo primjere dobre prakse koji su prisutni na ovim našim područjima, s obzirom na to da se ljudi uz granicu jako dobro razumiju. Tu i tamo imamo malih šumova u komunikaciji između Zagreba i Ljubljane, ali to ne opterećuje ove naše odnose i upravo na takvim dobrosusjedskim odnosima želimo graditi našu buduću suradnju – rekao je Kolar.

Vatrogasna društva

Gradonačelnik Gregurović podsjetio je pak kako je Grad Krapina već potpisao dva sporazuma – s Gradom Postojnom i Općinom Cerkno.
– Imamo odličnu suradnju sa slovenskim gradovima i općinama, ali i društvima. Mogu potvrditi kao bivši predsjednik DVD-a Krapina, najstarijeg društva u našoj županiji, da imamo pobratimska društva u Ptuju, Mariboru, Kozju, a priprema se u dogledno vrijeme i bratimljenje s Metlikom. Suradnja je odlična i na razini gradova – nakon što smo potpisali sporazum o suradnji s Cerknom, prije nekoliko dana potpisan je i sporazum i s Postojnom. Naime, tražimo ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja i mislim da je to prednost svih nas, da gledamo stvari na takav način. Jer najlakše je tražiti ono gdje postoje različitosti ili minusi, ali mislim da svi zajedno moramo gledati ono što nas povezuje. Drago mi je što smo danas imali prilike prezentirati neke stvari koje Grad Krapina namjerava provesti u ovom određenom vremenu koje je pred nama. Vjerojatno ćemo ostvariti i neku suradnju, a uključit će se možda i određene inicijative sa slovenske strane, a posebno nas zanimaju projekti prekogranične suradnje, u koje ćemo se sigurno uključiti – rekao je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba