U ZAGREBAČKOJ PRVOSTOLNICI ZAREĐENO 16 NOVIH ĐAKONA – OD OSMORICE ZA ZAGREBAČKU NADBISKUPIJU, ČAK POLOVICA ZAGORACA

U Zagorju će se sljedeće godine slaviti četiri mlade mise

Objavljeno: 03.10.2017. JJ

Pomoćni biskup zagrebački mons. dr. sc. Ivan Šaško zaredio je u subotu u Zagrebačkoj katedrali 16 novih đakona, a među osmoricom za Zagrebačku nadbiskupiju, nalaze se čak četvorica Zagoraca – Matija Novački (27) iz Župe svete Ane (Lobor), Toni Potrebić (24) iz krapinske Župe sv. Nikole, Kristijan Tušek (24) iz mihovljanske Župe svetog Mihaela i Alen Vrbek (26) iz Župe Uzvišenja Svetog Križa, iz Svetog Križa Začretja.
Biskup Šaško je na samom početku euharistijskog slavlja prenio pozdrav zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, koji zbog rehabilitacije nije mogao biti predvoditelj ređenja.

Služenje i sloboda

– Dragi ređenici, u ovu ste prvostolnicu ulazili puno puta, slavili i molili u njoj, osluškivali i tražili Božju volju, zazivali zagovor svetih, osobito nebeske Majke i blaženoga Alojzija Stepinca, ali danas je vaša prisutnost posebna. Ovdje niste sami sa svojim mislima, nego u zajedništvu Crkve koja vas je pratila, koja vas podupire i koja vam se raduje, jer želite kao đakoni i svećenici služiti Gospodinu i bližnjima – istaknuo je biskup Šaško.
U nastavku homilije progovorio je o služenju i slobodi.
– Sam đakonat vjerojatno je u najvećoj napetosti sa suvremenom kulturom, jer pokazuje da kršćanstvo živi od Božjega Duha, očitovanog u Božjoj riječi i služenju, u darivanju sebe drugima. I ranije se čovjek, u težnji za slobodom, pitao: “Kako je moguće služiti i biti sretan?” To dvoje, sloboda i služenje, kao da je u nepomirljivoj oprečnosti, istaknutoj naročito danas, kada se pokušava nametnuti ideal samoostvarivanja i posvemašnje neovisnosti. No, uvjerili smo se toliko puta da takva autonomija ne oslobađa čovjeka, nego ga još više zarobljava. Sloboda po mjeri čovjeka uvijek je ograničena i druge ograničava – rekao je biskup.
Dodao je i kako u Crkvi služenje nije popis stvari koje treba izvršiti, nego način prisutnosti, ophođenja s drugima i djelovanja. U Crkvi niti jedna služba nije velika, nema dostojanstva, ako se iz nje ukloni služenje i ako ju ne prožima duh malenosti, rekao je.

Znak u Crkvi

Svoju je homiliju završio pozivom ređenicima da se ne boje unatoč suvremenosti koja donosi brze obrate koji rađaju nove odnose u društvu.
– Ne trebamo ih se bojati, jer je naša sigurnost u Kristu, ali kao Crkva sve trebamo čitati i činiti u Duhu koji nam je dan, koji nadahnjuje i preobražava, koji nas pripravlja za ono što izgleda nemogućim. (…) Ostanite znak svima nama u Crkvi, da svaki poziv ima đakonske odlike i da Crkvu i hrvatsku domovinu grade samo nesebični ljudi koji su susreli Boga po Kristu koji služi – zaključio je.
Đakonat je prvi stupanj svetog reda, nakon čega dolazi prezbiterat i biskupstvo. Svojstvena služba đakona je posluživanje, a oni dijele sve sakramente osim ispovijedi te ne mogu služiti svetu misu. Matija, Toni, Kristijan i Alen sljedeće bi godine trebali biti zaređeni za svećenike, što znači da će se u Zagorju slaviti čak četiri mlade mise.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba