U prostorima DVD-a Bedekovčina obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

Zagorsko Društvo multiple skleroze podijelilo zahvalnice svojim partnerima i predstavilo svoje projekte

Objavljeno: 27.09.2017. AB

U prostorima vatrogasnog doma DVD-a Bedekovčina, a u organizaciji Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije, u utorak je obilježen Nacionalni dan multiple skleroze.
O radu i trenutnim projektima Društva multiple skleroze KZŽ govorile su predsjednica Nada Smrekar i tajnica Svjetlana Pripeljaš, dok je predavanje “Kriosauna u liječenju multiple skleroze” održao Marko Sukreški.
Organiziran je i kulturno-zabavni program, a na kraju su dodijeljene zahvalnice prisutnim predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, tvrtki i ustanova s kojima Društvo odlično surađuje.
Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije inače trenutno ima 163 člana, u posljednjih desetak godina provelo je više od 50 projekata, a trenutno zapošljava 34 osobe – 20 osobnih asistenata, jednog fizioterapeuta, jednu psihologicu, 10 pomoćnika u nastavi, jednu osoba putem mjere javnih radova/osoba s invaliditetom te jednu stručnu tajnicu.



Tradicija obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze od 1979. godine

Multipla skleroza bolest je središnjeg živčanog sustava, a simptomi se kod većine bolesnika javljaju između 20. i 45. godine života. Pravi uzrok do danas nije poznat, pa se smatra da multipla skleroza nije uzrokovana samo jednim uzročnikom. Danas je najprihvatljivija teorija da je izaziva kombinacija djelovanja nekoliko različitih čimbenika, kao što su genska predispozicija, okolina i izloženost virusu tijekom djetinjstva. Tradicija obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze datira iz 1979. godine, kada je 26. rujna, uz prisustvo oboljelih od multiple skleroza i neurologa iz Zagreba i Rijeke, osnovano prvo Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske. Hrvatski sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze – 26. rujna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba