POČELI SU 48. “DANI KAJKAVSKE RIJEČI” U ZLATARU

Otvorena izložba “Slike na staklu iz fundusa Galerije”, u Belcu održan cjelodnevni program “Tu v Belcu sme doma”

Objavljeno: 25.09.2017. JJ

Počeli su 48. “Dani kajkavske riječi” u Zlataru, koje je u Galeriji izvorne umjetnosti svečano otvorila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, u sklopu otvorenja izložbe “Slike na staklu iz fundusa Galerije”. Izložene su 24 slike iz bogate zbirke, u kojoj se nalazi više od 500 umjetničkih djela, a među njima i slike poznatih majstora hrvatske naive i Hlebinske škole. O izložbi je govorio predsjednik Galerijskog odbora Davorin Vujčić.
– Željeli bismo da što više ljudi bude upoznato s fundusom i zato smo odlučili da svake godine uz “Dane kajkavske riječi” vežemo jednu izložbu iz fundusa, pa je tako prije tri godine postavljena izložba “Vrijedna djela Galerije izvorne umjetnosti”, prošle godine “Skulpture iz fundusa”, a ove godine smo se koncentrirali na slike na staklu. Njih u zbirci ima preko sto, a na izložbi su prikazane one najvrjednije – rekao je Vujčić.
U svrhu čuvanja djela iz fundusa, nabavljene su police za slike, odvlaživači zraka, informatička oprema, a iz Ministarstva kulture pokušavaju se dobiti sredstva za klimatizaciju.

Sjećanje na osnivače

Prisutnima se na otvorenju izložbe obratila i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.
– Veseli me što je prvi sadržaj ovogodišnje manifestacije otvorenje izložbe na današnji datum, jer je i prva izložba u Kuriji Keglević, gdje se održavao Sabor naivnih umjetnika, održana 22. rujna 1971. godine. Zato je ovo prilika da se prisjetimo osnivača Galerije, ali i da zahvalimo članovima Galerijskog odbora koji danas rade na njezinoj promociji – rekla je gradonačelnica, dodavši kako se radi na projektu proširenja izložbenog prostora, ako se uspije naći drugi prostor za preseljenje Turističke zajednice i Radio Zlatara, koji se nalaze u prizemlju zgrade.
S obzirom na to da se na katu zgrade nalaze stanovi, sa stanarima je pokrenuta inicijativa da se formira pričuva iz koje bi se mogla financirati obnova vanjskog dijela zgrade, koja je u lošem stanju.
Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako joj je drago što se manifestacija već nekoliko godina zaredom otvara upravo u zlatarskoj Galeriji.
– Imati jednu od najbogatijih i najcjenjenijih zbirki hrvatske izvorne umjetnosti, zaista je velika privilegija. Drago mi je da Grad Zlatar o tome vodi računa i nadam se da ćemo, raznim mogućnostima koje su na raspolaganju, iznaći rješenja da se fundus u budućnosti izloži u primjerenijim prostorima – rekla je Petek.

“Belec negdar i ve”

U nedjelju se manifestacija nakratko preselila u Belec, gdje je održan program pod nazivom “Tu v Belcu sme doma”. Predstavljene su belečke udruge, OPG-ovi i učeničke zadruge. U crkvi sv. Marije Snježne proslavljena je sveta misa s kajkavskim pjesmama, a nakon toga i izlaganje Ivane Sambolić “Doprinos I. Kukuljevića Sakcinskog u istraživanjima lokaliteta”. Održan je i kulturno – umjetnički i zabavni program u kojem je nastupila ŽVS “Kajda”, a u prostorijama DVD-a otvorena je izložba “Belec negdar i ve”. U Osnovnoj školi Belec predstavljen je Zbornik radova učenika OŠ Belec “Pouna smieha!”.
Danas će se u Gradskoj knjižnici Zlatar, s početkom u 18 sati, održati Hommage prof. dr. Joži Skoku, u kojem sudjeluju Dragutin Rosandić, pjesnik Ernest Fišer, književni kritičar Davor Šalat, Renata Minđak i glazbenik Martin Žučko. Organizator je Udruga “Miljenko Mlakar”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba