U Krapini svečano otvoren 52. Tjedan kajkavske kulture

“Dok svi drugi godinu računaju od Nove do stare godine, Krapinčani to rade od Festivala do Festivala”

Objavljeno: 03.09.2017. Alen Brodar

Na ispunjenom krapinskom Trgu Ljudevita Gaja, iako je dobar dio dana prijetila kiša, danas je podignuta festivalska zastava i otvorena najznačajnija manifestacija kajkavskog govornog područja, Tjedan kajkavske kulture, 52. po redu. Svečanost otvorenja, tradicionalno su “Pozdravom kaju” uljepšali najmlađi, sudionici Dječjeg korza iz zagorskih osnovnih škola, dječjih vrtića i kulturno – umjetničkih društava, koji su, predvođeni krapinskim mažoretkinjama i Gradskim puhačkim orkestrom Krapina započeli svečanost, koju je službeno otvorio državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Financijska potpora

– Tjedan kajkavske kulture, kao i Festival kajkavskih popevki su hrvatski kulturni kapital i zaštitni znak ovog grada. Tijekom ovih tjedan dana cijeli će se grad pretvoriti u multimedijsku pozornicu na kojoj će se redati folkloraši, kulturnjaci, likovnjaci i pjevači. Treba reći da Ministarstvo kulture podupire ovaj Festival već niz godina, i pokroviteljstvom i financijski, i da je on iznimno važan jer njeguje tradiciju i bašinu i uči djecu da shvate značenje očuvanja kulturne baštine. Zagorje je i nositelj nematerijalnog kulturnog dobra koje je na listi UNESCO-ve svjetske baštine, čime se može ponositi, a Festival je sigurno jedan od načina kako očuvati tu baštinu. Čestitam svima koji su više od pola stoljeća očuvali i kao brend održali ovaj Festival – istaknuo je Krešimir Partl, dodajući da je Ministarstvo kulture festival ove godine kroz dva programa poduprlo sa 60.000 kuna, a da će idućih godina to biti još izdašnije.
Uz njega, u Krapini su danas bili i državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnici Žarko Tušek, Marija Puh i Slaven Dobrović, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i zamjenica Jasna Petek, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina te ostali brojni predstavnici lokalnih vlasti, među kojima domaćin, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa zamjenicima, koji je istaknuo da je kao Krapinčanin i Zagorec danas iznimno ponosan.
– Uvijek sam govorio da je Krapina srce i duša Hrvatskog zagorja i kajkavskog govornog područja. Ovaj tjedan za nas je poseban, svečarski. Uvijek kažem da se svugdje vrijeme računa od Nove do Stare godine, jedino se u Krapini računa od Festivala do Festivala. U ovom tjednu ima jako puno događanja, od znanstvenih, kulturnih, zabavnih, sportskih, i svatko tko želi, naći će nešto za sebe. Pozivam sve da dođu u Krapinu jer osim onoga što piše u programu, bit će tu i drugih sadržaja i sigurno će svatko naći nešto za sebe – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Ako može Špancirfest…

Da je ‘kaj’ u Zagorju više od riječi, da je način života, istaknuo je župan Željko Kolar, dodajući da je iznimno bitno brendiranje Zagorja kao turističke destinacije.
– Kaj je ono što smo naslijedili od svojih roditelja, baka i djedova, to je naša kultura i naša povijest, rekao je Kolar, naglasivši da možda najveće značenje ovog Tjedna imaju “Mali kaj” i djeca, jer garantiraju kontinuitet Tjedna kajkavske kulture.
– Želja mi je da ovih sedam dana Krapina stvarno bude centar kajkavskog govornog područja. Naime, osam kontinentalnih županija i grad Zagreb imaju oko dva milijuna stanovnika. Ako su mogli autobusi u Varaždin na Špancirfest, ne vidim zašto ne bi mogli dolaziti organizirano u Krapinu – zaključio je Kolar, dodajući da je program izuzetno kvalitetan i raznovrstan, i da mu je želja da svi stanovnici Krapinsko – zagorske županije osjete ovu manifestaciju kao svoju i da je posjete.
Na otvorenju je krapinska sopranistica koja se nedavno vratila iz Kine, Barbara Suhodolčan, uz klavirsku pratnju Jurice Vugreka, a nakon otvorenja, a na pozornici na Trgu predstavile su se i dječje grupe iz Zlatara, Krapinskih Toplica, Velike Horvatske, Petrovskog, Đurmanca Radoboja te, dakako, iz Krapine, a navečer su se za zabavu pobrinuli Ausswinkl muzikanti i gosti, Klapa Kmeti te Siniša Miklaužić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba