NA STOLU DVIJE OPCIJE: Zbog novog požara u zabočkoj Regeneraciji, Uprava razmišlja o novim strategijama poslovanja

ISPRIČAVAJU ZA ZABOČANIMA: Ili ćemo napustiti program recikliranja otpada, ili ćemo premjestiti taj dio poslovanja tvrtke

Objavljeno: 26.08.2017. Alen Brodar

U četvrtak je iza 19 sati, ponovno izbio požar u zabočkoj Regeneraciji, već drugi ove godine. Vatrogasci su dojavu zaprimili od radnika i vrlo su brzo bili na samom požarištu te je požar ugašen. Na intervenciji su bili DVD Zabok, DVD Špičkovina i Zagorska javna vatrogasna postrojba Zabok.
– Izbio je požar u dijelu tvrtke u kojem se vrši reciklaža tekstilnog otpada. Uzrok je najvjerojatnije iskra koja je, zbog metalnog dijela (koji su, nažalost, česte primjese u sakupljenom tekstilnom otpadu), nastala u odjelu za reciklažu tekstilnog otpada, a potom cjevovodom za transport vlakana ušla u Odjel za proizvodnju filčeva, u komoru na ulaznom dijelu proizvodne linije, gdje se nalazila određena količina vlakana. Nakon brze početne reakcije radnika koji su u tom trenutku odrađivali svoju smjenu, na mjesto događaja u vrlo kratkom roku stigli su i vatrogasci Zagorske javne vatrogasne postrojbe te DVD-a Zabok i Špičkovina te su požar vrlo brzo stavili pod kontrolu, a potom i u potpunosti ugasili. Svoju zahvalu upućujemo navedenim vatrogasnim postrojbama i našim radnicima na brzoj i učinkovitoj reakciji, a građanima Zaboka i okolice se ispričavamo na uznemiravanju i emisiji određene količine dima koji je nastao u početnoj fazi požara – priopćili su iz Regeneracije.
Prve procjene štete govore o iznosu od 200 do 300 tisuća kuna, no ono što je najvažnije, kažu u Upravi Regeneracije, jest to da nitko od djelatnika i vatrogasaca nije stradao.

Isporuke nisu ugrožene

– Nakon sanacije dijela linije koja je zahvaćena vatrom, očekujemo uspostavu punog obujma proizvodnje kroz nekoliko dana. Isporuke prema našim kupcima nisu ugrožene te će se vršiti prema planu – kažu u Regeneraciji.
Od 2012. godine, Regeneracija se intenzivno bavi reciklažom tekstilnog otpada iz industrije i kućanstava.
– Poslovni model koji se od tada razvija, podrazumijeva supstituciju uvozne sirovine potrebne za proizvodnju filčeva s vlastito proizvedenom, a istovremeno kvalitetan je način zbrinjavanja te vrste otpada koji postaje sve veći problem i u RH. U navedenom periodu Regeneracija je prikupila i reciklirala otprilike 23 tisuće tona tekstilnog otpada i spriječila njegovo odlaganje na smetlišta diljem Hrvatske. Loša strana toga je, da nam se u tom periodu povećao broj požara, a upravo iz već spomenutih razloga – primjese različitih vrsta u odloženom tekstilnom otpadu koje predstavljaju veliku opasnost u takvoj vrsti proizvodnje. Regeneracija, kao tvrtka koja posluje na društveno odgovoran način, svaku vrstu ugroze svojih zaposlenika, imovine i lokalne zajednice nastoji svesti na najmanju moguću mjeru. Stoga je ovo trenutak kada ćemo na stol morati staviti sve opcije, proanalizirati i revidirati ovakav model poslovanja, s ciljem zadržavanja liderske pozicije Regeneracije na europskom tržištu u programu zaštitnih materijala za građevinsku industriju. Opcije koje se nameću kao moguće su: napuštanje programa recikliranja tekstilnog otpada i prestanak preuzimanja istog na hrvatskom tržištu, odnosno dislokacija ili “outsourcing” tog dijela tvrtke – rekli su nam u Regeneraciji.

Transportna djelatnost

Osim proizvodnjom netkanih tekstila, Regeneracija se bavi i proizvodnjom tepiha za opremanje turističkih i poslovnih objekata te privatnih prostora. Također, odnedavno je i transportna djelatnost jedan od integriranih dijelova poslovanja tvrtke.
– Upravo u tim djelatnostima vidimo značajan potencijal za rast, pa bi eventualne organizacijske promjene, odnosno promjene u spomenutom modelu poslovanja u proizvodnji netkanih tekstila, mogle rezultirati eventualnim premještanjem zaposlenih na te djelatnosti te tako “amortizirati” moguće smanjenje njihova broja – zaključili su u zabočkoj Regeneraciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba