MIJENJA SE PRAVILNIK O STIPENDIRANJU UČENIKA I STUDENATA

ŽUPANIJA POZIVA: Uključite se sa svojim prijedlozima do 7. rujna

Objavljeno: 24.08.2017. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija od svog osnutka svake godine maksimalno, u skladu s mogućnostima, kroz brojne aktivnosti pomaže obrazovanje mladih. Jedna od njih je i stipendiranje učenika i studenata. Svake godine se u proračunu planira oko milijun kuna te se u skladu s Pravilnikom dodjeljuje 60-ak učeničkih i 60-ak studentskih stipendija. Na taj način je od 1993. godine pa da 2016. županijske stipendije dobilo oko 750 učenika i 750 studenata. S obzirom na učestale promjene zakonske regulative koje ili najavljuju ili prate promjene u društvu, unatrag dvadesetak godina mijenjan je i Pravilnik o stipendiranju, na osnovu izmjena i dopuna ili donošenjem novog dokumenta. Zbog brojnih promjena u obrazovnom sustavu, pokazala se potreba za donošenjem novog adekvatnog pravilnika o stipendiranju učenika i studenata, što je učinjeno na 21. sjednici Županijske skupštine, 27. rujna 2016. godine (Sl.gl. 28/16).

Tri kategorije

Tim Pravilnikom predviđeno je da se stipendije dodjeljuju u tri zasebne kategorije i to: A kategorija – stipendije za nadarene učenike i studente; B kategorija – stipendije za učenike i studente po socijalnom kriteriju; C kategorija – stipendije za učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja. Nadalje, predviđeno je da se stipendije dodjeljuju za nastavnu/akademsku godinu i to za 10 mjeseci. Također je predviđeno da se natječaj raspisuje do kraja listopada kalendarske godine. U skladu s tim Pravilnikom, izvršene su i procedure za dodjelu stipendija za školsku i akademsku godinu 2016./17. te je dodijeljeno u sve tri kategorije 66 učeničkih stipendija i 69 studentskih stipendija.
No, kako niti jedna propisana procedura ne može uvijek odgovoriti na sve izazove i promjene koje se događaju svakodnevno, poručuju iz Županije, provedba samog javnog poziva za dodjelu stipendija te prijedlozi s tržišta rada Krapinsko – zagorske županije ukazuju da bi ipak trebalo napraviti nekoliko važnih – glavnih korekcija u Pravilniku i to. Pravilnikom je predviđeno da se natječaj raspisuje istovremeno i za učeničke i studentske stipendije i to do 30. listopada kalendarske godine. No, primjena te odredbe pokazala je da taj rok baš ne odgovara studentima, s obzirom na to da dosta njih ne uspijeva završiti sve aktivnosti za upis u narednu akademsku godinu do tog datuma, stoga bi im više odgovarao rok do 30 studenoga. Za učenike je to pak prekasno, stoga bi njima više odgovarao rok 30. rujna. Propisano je i da se stipendije dodjeljuju za školsku/akademsku godinu u sve tri kategorije stipendiranja. No, nedostatak određenih zanimanja/profesija/zvanja na tržištu rada (npr. liječnici) pokazuje da bi bolje rješenje bilo kada bi dobitnici stipendija u C kategoriji nju dobivali da kraja svojeg školovanja i na taj način imali određeno jamstvo za lakši završetak fakulteta. Tu je i posebno vrednovanje zanimanja u kojima je tradicionalno podzastupljen ženski/muški rod, što do sada nije bilo istaknuto u Pravilniku.

U pisanom obliku

Sukladno odredbama Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja općih akata Krapinsko – zagorske županije, Županija poziva zainteresiranu javnost da svojim prijedlozima i sugestijama pridonesu donošenju kvalitetnijeg dokumenta kojim se regulira stipendiranje učenika i studenata. Svoja mišljenja i očitovanja zainteresirani mogu u pisanom obliku na propisanom obrascu poslati na adresu: Krapinsko – zagorska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, Magistratska 1, Krapina ili na e-mail adresu: [email protected], zaključno do 7. rujna. Svi u roku pristigli prijedlozi razmotrit će se, a oni prihvaćeni, ukomponirati u konačni prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima s područja Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba