U Zlataru se 12 timova natjecalo za najbolje zagorske štrukle

Pobjednica devete zagorske Štruklijade slastičarnica “Tri užitka” iz Luga Orehovičkog

Objavljeno: 06.05.2017. mladenmandic

U Zlataru je održana deveta “Štruklijada” Krapinsko – zagorske županije, na kojoj se nadmetalo 12 zagorskih restorana, agroturizama i hotela. Pobjednice ovogodišnje Štruklijade je slastičarnica “Tri užitka” obitelji Gulija iz Luga Orehovičkog kraj Bedekovčine, koji su i 2015. godine bili prvi, a prošle godine drugi. Drugo mjesto osvojili su štrukli Vile “Zelenjak” iz Kumrovca, vlasnika Branka Grebličkog Venteka, a treće tvrtka “Zebrano” iz Brestovca Orehovičkog. Ove godine štrukle su ocjenjivali predsjednik Ocjenjivačkog suda Ivica Štruml, direktor tvrtke za savjetovanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu Štruml d.o.o., Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i nekada urednica Večernjakovog “Vrta” te Slavko Večerić, popularni kuhar iz showa HTV-a “Kruške i jabuke”. Štefica Gulija rekla je kako je uz štrukle od sira servirala i štrukle od hajdina kaše s bučinim uljem te štrukle od jabuka. Dodala je kako pri pečenju ove zagorske delicije obavezno u recepturi mora biti domaći sir, domaća jaja te domaće brašno.

Uskoro i tvornica štrukli

Župan Željko Kolar, otvarajući ovogodišnju “Štruklijadu”, istaknuo je kako su zagorske štrukle brendirane i u Bruxellesu i u Strasbourgu te da će se uskoro u Zagorju krenuti s izgradnjom tvornice za proizvodnju zagorskih štrukli.
– Na svu sreću, već imamo više ponuda, ali uvjet je da vlasnik nove tvornice bude iz Krapinsko – zagorske županije, te da u svojoj proizvodnji koristi isključivo namirnice s područja Zagorja, odnosno područja Krapinsko – zagorske i nekoliko općina s područja Varaždinske i Zagrebačke županije. S proizvodnjom svojih štrukli Zagorci će biti prepoznatljivi ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europe, ali i šire – istaknuo je župan Kolar.
Donedavna predsjednica zagorske Županijske skupštine Vlasta Hubicki istaknula je kako će se zagorski štrukli brendirati i postati prepoznatljiv zagorski proizvod te zahvalila svima koji su danas ispekli štrukle i ponudili ih onima koji su došli na zlatarski Trg slobode. Sve prisutne u ime domaćina pozdravio je i zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak. Na zlatarskom trgu danas se okupilo više od 500 ljudi koji su na licu mjesta probali štrukle, ali ih u velikim količinama nosili i doma. Štrukli su se danas prodavali po simboličnoj cijeni od pet kuna po komada, a popusti u zagorskim restoranima na štrukle trajat će i tijekom idućeg tjedna. Prodalo se više od pet tisuća komada ove delicije sa sirom, pa su mnogi već nakon otvorenja ostali bez njih, a prilikom proglašenja pobjednika više ih nije ni bilo.

Bogat kulturni program

Posjetitelji na zlatarskom Trgu slobode, uz degustaciju štrukli, mogli su uživati i u programu Ansambla Zabok, KUD-a Belec i Tamburaškog orkestra KUD-a Mihovljan. Održan je i kulinarski show u pripremanju štrukli u kojem su nastupile učenice prvog razreda Srednje ugostiteljske škole iz Zaboka i članice Udruge žena iz Zlatara. I ove godine organizatori “Štruklijade” bili su Krapinsko – zagorska županija i njena Turistička zajednica, a projekt su poduprli i Grad Zlatar, HGK – Županijska komora Krapina i zagorska Obrtnička komora te Udruga “Tradicija Zagorja”, koja radi na zaštiti autohtonih zagorskih proizvoda. I ove godine pokrovitelj manifestacije bila je Hrvatska turistička zajednica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba