Pisanice u Krapini i Zlataru

Pisanicu u Krapini krase znamenitosti grada, a u Zlataru motivi cijelog Zagorja

Objavljeno: 12.04.2017. zagorjeinternational

Grad Krapina postavio je u Gajevoj ulici veliku pisanicu na koju su stavljene znamenitosti grada. Riječ je o crkvi Majke Božje Jeruzalemske, crkvi sv. Katarine i franjevačkom samostanu, pilu Bogorodice, Starom gradu, licitarskom srcu te grbu Krapine.
“Pisanica od srca” simbol je prijateljstva, ljubavi i radosti Uskrsa, a grad je daruje svim stanovnicima i ljudima dobre volje koji će posjetiti Krapinu. Pisanicu su oslikali umjetnici naive, podravski slikari: Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček, a u suradnji s nositeljem projekta “Pisanica od srca” – Turističkom zajednicom Koprivničko – križevačke županije. Ovakve pisanice krase trgove i galerije diljem svijeta.
I u gradu Zlataru je ispred župne crkve, postavljena ogromna pisanica, kao dar svakom prolazniku, svim građanima zlatarskog kraja i žiteljima Krapinsko – zagorske županije. Izradili su ju i oslikali članovi Likovne udruge Zlatarska paleta Ivica Kadoić i Darko Varga. Na vrhu pisanice je zeleni cvijet sa žutim tučkom, koji predstavlja suncem obasjano zeleno Hrvatsko zagorje, kao i hrvatski pleter, koji je pronađen najsjevernije u Hrvatskoj, u temeljima crkve Majke Božje Gorske u Loboru. Dijagonala pletera s jedne i druge strane drži hrvatsku zastavu sa starom povijesnom šahovnicom iznad zelenog proljetnog žita. Plavo nebo spaja povijest i kulturnu nematerijalnu baštinu zaštićenu od UNESCO-a, licitarsko srce i drvene igračke (leptira) koji se uzdiže prema plavetnilu neba i licitarsko srce s natpisom “Sretan Uskrs”. Pisanica je poveznica domoljublja hrvatskog puka i očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta RH u EU. Teška je oko 350 kilograma. Prvi puta postavljena je na Uskrs 2009. godine i postavlja se svake godine uoči Uskrsa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba