OBNOVA FELLEROVE ZGRADE

U podrumu kušaonica jela i pića, u prizemlju ljekarnički muzej, dok su kat i potkrovlje namijenjeni udrugama i mladima

Objavljeno: 28.03.2017. Jelena Jazbec

 

U Donjoj Stubici, nastavljeni su radovi na uređenju Fellerove zgrade, nepokretnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, za čiju je obnovu i ove godine od Ministarstva kulture odobreno 1,8 milijuna kuna.
Ovo neobarokno zdanje izgradio je 1901. godine Eugen Viktor Feller, jedan od najuspješnijih ljekarnika toga vremena. Prizemlje zgrade bilo je uređeno kao tvornica u kojoj se proizvodio Fellerov svjetski poznati pripravak Elsa-fluid. Elsa-fluid predstavljao se kao lijek za sve bolesti, a izvozio se u gotovo sve europske zemlje, te Egipat, Japan i Kinu, dok je posebno osvojio Ameriku i to u vrijeme prohibicije, jer je u svojem sadržaju u visokom postotku imao i alkohol.

12,4 milijuna kuna

Fellerova zgrada dugi je niz godina bila zanemarena te je počela propadati, no zahvaljujući novcu Ministarstva kulture, ona bi ponovno trebala postati biser Donje Stubice, koji će biti višestruko iskorišten. Procijenjena vrijednost radova za cjelokupnu obnovu je 12,4 milijuna kuna. Do kraja 2016. godine, u obnovu zgrade uloženo je 208.930 kuna, a obnova se vrši po fazama. Prošle godine, Ministarstvo kulture projekt je podržalo sa 1,6 milijuna kuna, a radovi se nastavljaju i u 2017., sve do iskorištenja ovog iznosa. No, Donjostubičance je već obradovala vijest da je Ministarstvo odobrilo novac i za 2017. godinu, i to 1,8 milijuna kuna, a Grad je već s Ministarstvom sklopio i zajednički ugovor. Slijedi sklapanje ugovora prema troškovniku radova s ING – GRAD d.o.o. Zagreb, koji obavlja radove i u trenutnoj fazi. U obnovu zgrade će se svojim proračunskim sredstvima uključiti i Grad Donja Stubica.

Za tri – četiri godine

Gradonačelnik Juraj Srebačić proveo nas je unutrašnjošću zgrade, gdje su radovi u punom jeku, a objasnio nam je i za što će se neobarokno zdanje koristiti.

– Podrumske prostore iskoristit će OPG-ovi, pa će se tamo nalaziti kušaonica jela i pića. Bit će moguća nabava na veliko, a postojat će turističke karte koje će sve zainteresirane upućivati na mjesto proizvodnje. U prizemlju će se nalaziti ljekarnički muzej, u kojem će biti komplet prikupljene građe – od opreme do namještaja koji je zatečen u objektu. Postoji i mogućnost da se zbirka dopuni predmetima obitelji Feller iz zgrade koja se nalazi u Zagrebu. Prostor na katu bit će namijenjen potrebama “Kajkavijane”, dok će se potkrovlje iskoristiti za održavanje radionica za mlade – istaknuo je Srebačić, najavivši kako cjelokupna obnova ovisi o sredstvima koja će biti odobrena, ali on predviđa da bi Fellerova zgrada novim sjajem mogla zasjati za tri do četiri godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba