Muzej krapinskih neandertalaca

Sutra otvorenje izložbe “Špilja Vindija”

Objavljeno: 07.12.2016. Jelena Jazbec

U prostoru Kneippove zgrade Muzeja krapinskih neandertalaca, sutra u 18 sati otvara se izložba “Špilja Vindija”. Posjetitelji će upoznati ovaj značaj lokalitet u širem kontekstu geologije Hrvatskog zagorja, te u užem, kroz prikaz svih dosadašnjih istraživanja.

Kamene rukotvorine

Posebna pažnja bit će posvećena Stjepanu Vukoviću, koji je veliki dio svog života posvetio istraživanju ove špilje, a u sklopu izložbe bit će prikazani predmeti iz njegovih zbirki, koji se danas čuvaju u Gradskom muzeju u Varaždinu i Muzeju krapinskih neandertalaca. Vindiju je istraživao i poznati geolog Mirko Malez, a rezultati njegovih istraživanja bit će predstavljeni kroz prikaz stratigrafskog profila kvartarnih slojeva špilje. Bit će prikazane i kamene rukotvorine pronađene u špilji – strugala, grebala, dubila, sječiva i dr., koje je tipološki i statistički obradio Ivor Karavanić.

Fosilni ostaci

S obzirom na to da su na tom lokalitetu pronađeni i fosilni ostaci pračovjeka neandertalca, starosti između 32 i 33 tisuće godina, posjetitelje će se upoznati s najnovijim otkrićima i istraživanjima ovih kostiju, važnih zato što je na temelju njih prezentiran i prvi uzorak genoma neandertalca. Postav izložbe bit će popraćen i edukativnim interaktivnim dodacima za djecu. Autor izložbe je kustos Eduard Vasiljević, a moći ćete je razgledati do 31. ožujka 2017.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba