Zelena dvorana u Zaboku

Na kino programu nagrađeni dokumentarni film “Gori more”

Objavljeno: 22.11.2016. Jelena Jazbec

Na kino programu zabočke Zelene dvorane sutra je, s početkom u 21 sat, dokumentarni film “Gori more”, redatelja Gianfranca Rosija. Samuele je 12-godišnji dječak koji živi na udaljenom otoku u Mediteranu. Voli se penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi.

Izbjeglička kriza

Već godinama odredište je muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu iz Afrike u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu. Ti su ljudi u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom, no često, umjesto da se oni iskrcaju, njihova mrtva tijela bivaju izvučena iz mora. Stanovnici Lampeduse svakodnevno svjedoče najvećoj humanitarnoj katastrofi našeg doba.

“Europski Oscar”

Rosijev “Gori more” postao je prvi dokumentarac u povijesti Berlinalea koji je osvojio glavnu nagradu festivala, a trenutno je u tijesnoj konkurenciji za “europskog Oscara”, prestižnu nagradu publike “People’s Choice Award”, za koju ga je nominirala Europska filmska akademija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba