Ivan Hanžek za Deutsche Welle

Sve radim po zakonu, a to da imam saborsku mirovinu i visoku naknadu kao volonter samo je podbadanje opozicije

Objavljeno: 14.11.2016. Alen Brodar

 

Za gradonačelnike u Hrvatskoj često se govori da taj posao obavljaju volonterski. No, koliko je tko zapravo volonter, jesu li volonterske naknade visoke, radi li se o stvarnom volontiranju? Ispitali smo to na tri modela, piše kolegica Đurđica Klancir za Deutsche Welle.

U Hrvatskoj u ovom trenutku ima 127 gradova, mnoge vode gradonačelnici-volonteri, ali zapravo se ne zna koliko ih točno volontira u ovom trenutku. U Ministarstvu uprave kažu da u njihovoj nadležnosti nije evidentiranje takvih pokazatelja jer prema zakonskoj regulativi lokalni čelnici sami mogu odlučivati o modelu, načinu na koji će obavljati svoju dužnost. Posljednji službeni podaci, iz rujna 2014., pokazuju da je od ukupno 1.322 izabranih lokalnih dužnosnika njih ukupno 521 dužnost obavljalo volonterski: 17 gradonačelnika, 108 općinskih načelnika i 396 zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana. U Ministarstvu, međutim, napominju da se radi o promjenjivim podacima jer dužnosnici su tijekom mandata sami ovlašteni promijeniti način obavljanja dužnosti.

Umirovljenik i gradonačelnik

I Zagorje International nedavno je pisao kako su se mnogim zagorskim načelnicima i gradonačelnicima spočitavale visoke volonterske naknade, a posebno je bio izdvojen gradonačelnik Ivan Hanžek iz Zaboka, jer u kombinaciji mirovine i volonterske naknade mjesečno prima oko 15 tisuća kuna.
– Sve je transparentno, primam saborsku mirovinu, plus volontersku naknadu, oko 6200 kuna. Ništa ne skrivam i ništa nije protivno zakonu, odgovara u kratkom razgovoru za DW gradonačelnik Ivan Hanžek, dugogodišnji član SDP-a. A kritike o visini volonterske naknade?
– Radilo se o podbadanju iz opozicije, iz HDZ-a. Ali sve je utihnulo nakon što je glavni kritičar otišao – po stranačkoj liniji – na posao u jedno ministarstvo u Zagrebu – prebacuje lopticu gradonačelnik Hanžek na teren “stranačkog zbrinjavanja”.
Je li mu itko od građana, glasača, predbacivao išta oko volonterske naknade?

Četvrti mandat

– Ne, nikada. Ljude zanima rezultat, ako vide da grad ide naprijed, da se razvija, da raste, onda nema nasjedanja na takve teme – kaže za Deutsche Welle Hanžek, koji je gradonačelnik u Zaboku već četvrti put i smatra da je to dokaz da ljudi vjeruju kako pošteno i predano radi svoj posao. Naglašava da je za rad u lokalnoj zajednici najvažnija transparentnost, oko svega, pa i oko karijernog puta. Njegov životopis je na stranicama grada, a on podsjeća da je od 1993. do 1995. bio zamjenik gradonačelnika, volonter s volonterskom naknadom od svega 500 kuna mjesečno.
– Na lokalne izbore izlazim s onim što je napravljeno i s onim što planiramo realno napraviti. Tu je i moja osoba pred ljudima na vagi. I oni će točno znati ocijeniti jesam li dobro i pošteno vodio Zabok pa i je li moje volontiranje dobar ili loš model – zaključuje Hanžek.

Cijeli tekst možete pročitati na internetskoj stranici www.dw.com.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba