Osnovna škola Klanjec

Prigodnom svečanošću, Klanjčani obilježili 175. obljetnicu školstva

Objavljeno: 30.10.2016. mladenmandic

Klanjec je obilježio 175. godišnjicu školstva, na dan kad je prije 175 godina otvorena Javna pučka škola. Svečanost obilježavanja započela je u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Klanjcu radionicama za učenike i roditelje u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom iz Zagreba.
Učenici su učili pisati krasopisom, izrađivali ručni rad i upoznali Bertuchovo slikovno carstvo. Zahvaljujući muzejskim pedagoginjama – učiteljicama, učenici su se upoznali kako je izgledala nastava u prošlosti. U hodniku škole posjetitelji su, uz stručno vodstvo klanječkih učenica, mogli razgledati izložbu “Stari zanati i obrtnici klanječkog kraja u 19. i 20. stoljeću” koju su pripremili učenici i učitelji.

Podizanje zastave

Ispred škole svečano je podignuta i replika đačke zastave iz 1843. godine. Original se čuva u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, a kako je rekla ravnateljica Melita Ulama, ovo je najstarija sačuvana školska zastava u Hrvatskoj. Nakon blagoslova zastavu su podigle učenice Sandra Sinković i Dora Vlašić uz pratnju mladog glazbenika iz Tuhlja Zlatka Ilijaša. Nakon podizanja zastave u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice “Antun Mihanović” otvorena je dokumentarnu izložbu fotografija, dokumenata i predmeta. Izložbu je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Nakon toga u Gradskoj dvorani održana je svečana sjednica s predstavljanjem monografije “175 godina javnog školstva u Klanjcu”.

Učenici i učitelji pripremili su Klanjčanima nezaboravnu večer. Školski zbor izveo je svoju, 174 godine staru đačku himnu, pod vodstvom učitelja Filipa Meštrovića, a glumci su uvjerljivo i maštovito prikazali tri razdoblja iz povijesti školstva.

Predstavljanje je dramski osmislila učiteljica Mira Petek, a replike školskog namještaja i predmeta, posuđeni su za tu priliku iz Muzeja “Staro selo” Kumrovec. Predstavljanju monografiju potpisuju klanječke učiteljice Jadranka Husnjak, Barbara Beronja Manojlović i Dragica Gajšak te Marina Krpan – Smiljanec, Vitomir Zamuda i Snježana Horvatin.

Osim škole u Klanjcu, za koju je projekt napravio poznati arhitekt Ćiril Metoda Iveković, u knjizi je opisana i škola u Lučelnici, Novim Dvorima Klanječkim i Letovčanu Novodvorskom koju je izgradio Adam Augustinčić, otac poznatog kipara Antuna Augustinčića.

Poznati Klanjčani

– Mnogi su bivši učenici poput Franje Ivekovića, Ivana Broza, Kvirina Broza, Ćirila Metoda Ivekovića, Otona Ivekovića, Josipa Canića, Antuna Augustinčića i Marijana Gajšaka svojim postignućima zadužili klanječku, hrvatsku i svjetsku povijest, a ova monografija je obogaćena bilješkama i pričama kazivača, bivših učenika, učitelja i ravnatelja te sadrži sve važnije događaje koji su obilježili razvoj Klanjca u tom periodu – rekla je ravnateljica Melita Ulama. Prisutnima su se obratili i klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, župan Željko Kolar te izaslanica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, viša savjetnica Šimica Mihaljević. Obilježavanje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Krapinsko – zagorske županije te uz potporu Grada Klanjca i Kulturnog centra Klanjec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba