Vodič za kupovinu

Na uvezenom autu iz Njemačke, može se uštedjeti i do 20 tisuća kuna

Objavljeno: 19.10.2016. mladenmandic

Kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, domaći preprodavači automobila zadovoljno su trljali ruke smatrajući da će izbjeći plaćanje određenih trošarina koje su do sada opterećivale kupnju automobila u inozemstvu. Prema postojećim zakonima zemalja Europske unije, automobil se sada može kupiti u bilo kojoj državi članici, a iskustva građana kažu da procedura kupnje automobila u Njemačkoj sada nije toliko zahtjevna u odnosu na vremena prije ulaska u Uniju – piše Oktan.hr.

Transparentna kupnja

– Njemačka je sigurna i pouzdana zemlja za kupnju automobila. Tržište rabljenih automobila tamo je poprilično uređeno pa vozilo staro dvije do pet godina, možete sa sigurnošću kupiti prema autentičnim slikama na internetu. Sve je vrlo transparentno, a trgovci rado daju sve tražene informacije i potvrde vezane uz automobil. No, najvažnija stavka svakako je ušteda. Naime, ako se odlučite potegnuti do Njemačke na rabljenom automobilu možete uštedjeti i preko 20 tisuća kuna. Primjerice, Mercedes C klase s dizelskim motorom iz 2013. godine je tri tisuće eura jeftiniji nego u Hrvatskoj. Situacija je preslikana i za Audijev model A4. Dakle, zbrajajući troškove putovanja i kupnje automobila, ušteda je očita. Također, ako ste u potrazi za rabljenim karavanom, Njemačka je pravo odredište za vas.
Poželjno je tražiti automobil u provjerenim auto kućama, a nakon što ga pronađete od trgovca, možete zatražiti sve podatke i papire vozila na uvid. Ako ste zadovoljni svime viđenim, dogovarate cijenu i uplaćujete kaparu. Prilikom pretraživanja, kako bi si olakšali pretragu i točnost informacija u oglasu, savjet je da se pretražuju trgovci, odnosno auto kuće i automobili koji nude garanciju. Ako se ne želite mučiti pretragom po tražilicama rabljenih vozila, možete i direktno kontaktirati priznate trgovce s vlastitim prodajnim salonima. Svakoj auto kući možete se obratiti mailom ili telefonom, a postoji velika mogućnost da imaju zaposlenika i s našeg govornog područja, što je olakotna okolnost ako niste dobri s njemačkim ili engleskim.

Katalog vrijednosti vozila

Prije puta u Njemačku, za lakši obračun ukupnih troškova preporučuje se i pregled kataloga orijentacijskih vrijednosti rabljenih motornih vozila koji daje uvid u vrijednosti rabljenih vozila. Jedini problem pri tome može stvarati cijena od 866 kuna, a možete ga nabaviti u Centru za vozila Hrvatske. No, bilo bi najbolje posuditi ga od nekog ili otići do carine s podacima šasije, te ih zamoliti za okvirnu procjenu cijene vozila koje vas zanima. Iznos PDV-a koji ćete morati podmiriti za kupljeni automobil ovisi o tome jeste li vozilo kupili od privatne osobe ili ovlaštenog prodavača te radi li se o novom ili rabljenom vozilu. Primjerice, stopa PDV-a za kupnju novog automobila u Njemačkoj iznosi 19 posto, dok za nabavku vozila od privatne osobe vrijede drukčija pravila. Ako kupujete automobil od privatnih trgovaca obavezni ste platiti pet posto “poreza na stjecanje vozila”. Također, pazite da na računu dobivenom od ovlaštenog prodavača imate upisan obračunat PDV na maržu. Da biste uspješno registrirali vaše vozilo imajte na umu da se nakon kupnje automobila u Njemačkoj, u Hrvatsku vratite sa sljedećim papirima: valjanim računom ako je automobil kupljen kod ovlaštenog trgovca ili kupoprodajni ugovor ako ste automobil kupili od privatne osobe, probne zoll tablice s pripadajućom prometnom dozvolom, te zelena karta s osiguranjem poništenu original prometnu knjižicu vozila gdje je vidljivo ime bivšeg vlasnika i vas kao novog, “osobnu iskaznicu” vozila – COC dokument.


Po auto se može i busom

Ako po novog limenog ljubimca ne idete osobnim automobilom i cilj vam je uštedjeti na putnim troškovima, preporučujemo odlazak busom čije se cijene kreću od 180 do 240 kuna. Ako želite putovati brže i ugodnije, tada možete koristiti usluge avio-prijevoza. Cijena povratne karte od Zagreba do Münchena kreće se od tisuću do tri tisuće kuna, ovisno o tome kada kupite kartu i u koje vrijeme putujete. Zbog manjih troškova po povratku u Hrvatsku, savjetujemo da se s prodavačem dogovorite da se na računu ne ističe neka posebna dodatna oprema.


Tomislav Bišćan iz Dubrovčana:

Ako sami uvozite auto, to može biti i lutrija

Tomislav Bišćan iz Auto centra Bišćan u Dubrovčanu kraj Velikog Trgovišća koji se bavi prodajom novih i starih rabljenih vozila, rekao nam je kako se pojedincima financijski baš i ne isplati odlazak u inozemstvo po automobile, jer uz rabat tu je i garancija koju oni kao auto kuća dobivaju. Uz eventualnu malu uštedu, kupnja automobila u inozemstvu može biti i lutrija, dodaje Bišćan.
– Mi trenutno uvozimo rabljene automobile i to samo iz jednog auto salona iz Graza u Austriji. Uzimamo isključivo automobile s manjom kilometražom koji su dobro očuvani i tehnički ispravni. Na aute starosti do deset godina dajemo i godinu dana garancije. Što se tiče transporta, kad vozimo više automobila, onda angažiramo prijevoznika iz Slovenije koji nam na kamionu može odjednom dovesti osam do devet automobila, ali kad uvozimo po dva automobila, onda idemo s terenskim autom s prikolicom – jedan auto natovarimo na prikolicu, a drugi vozimo s prenosivim tablicama.
Kao uvoznici, imamo naime pravo na jednu prenosivu tablicu koju plaćamo nešto manje od pet tisuća kuna godišnje i s kojom u svakom trenutku možemo voziti jedan automobil. Godišnje uvezemo oko 40-ak automobila – rekao nam je Tomislav Bišćan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba