“Dani Franje Horvata Kiša”

Među 33 putopisa, najbolji “Loborgrad, jabuka i Veronika” Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno: 03.10.2016. mladenmandic

U Društvenom domu u Loboru, održani su jubilarni deseti “Dani Franje Horvata Kiša”, poznatog pripovjedača i putopisca, čija se 140. godišnjica rođenja obilježava ove godine. Na manifestaciji su proglašeni rezultati ovogodišnjeg natječaja za hrvatski književni putopis, na koji se ove godine prijavilo 22 autora s 33 putopisa. Stručno povjerenstvo u sastavu prof. Joža Skok, dr. Ivo Kalinski, dr. Božica Pažur i Darko Raškaj, odabralo je tri najbolja putopisa. Prva nagrada pripala je Tomislavu Marijanu Bilosniću za putopis “Loborgrad, jabuka i Veronika”, drugu nagradu osvojila je Zvjezdana Jembrih putopisom “Oko Ogorja”, a treću Emilija Kovač za putopis “U potrazi za svetim zemljama”.

Posebne nagrade

Uz nagrade za najbolji putopis, dodijeljene su i tri posebne nagrade, jedna od strane organizatora manifestacije, Udruge “Franjo Horvat Kiš”, Radovanu Brlečiću, a dvije nagrade dodijelilo je Kajkavsko spravišće i časopis “Kaj”, Božici Jelušić i Ivanu Kutnjaku. Dijelove nagrađenih putopisa interpretirao je glumac Dubravko Sidor, a nakon dodjele nagrada predstavljena je knjiga putopisa nagrađenog putopisca Tomislava Marijana Bilosnića “Put u Europu”.

Glazbeni dio

U glazbenom djelu nastupio je poznati gitarist te svirač renesanse i barokne lutnje Igor Paro. Prisutnim gostima i književnicima obratila se zamjenica načelnika Nataša Brlečić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ Ivan Lamot. Manifestaciji su također nazočili načelnik Lobora Božidar Markuš, predsjednik Udruge domaćina Jurica Cesar i predsjednik Hrvatskog zagorskog književnog društva Božidar Brezinščak Bagola. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Kajkavsko spravišće iz Zagreba, Udruga za kulturno stvaralaštvo FHK iz Lobora i općina Lobor, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba