“Dani kajkavske riječi” u Zlataru

Pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, izvedeno 18 novih popevki

Objavljeno: 27.09.2016. mladenmandic

Festivalom dječje kajkavske popevke, 45. po redu, u Zlataru su službeno završili ovogodišnji “Dani kajkavske riječi”. Izvedeno je 18 novih popevki, a njihova je posebnost u tome što su sve to stihovi koji nastaju za Zbor malih pjesnika, uglazbljuju ih sami učenici, uz pomoć učitelja glazbene kulture, a okuplja škole iz svih županija kajkavskog govornog područja.

Revijalni karakter

U ime domaćina, pozdrave je uputio zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak, uz zahvalu mladima što u glazbi i riječi čuvaju “kaj”. Pozdrave kajkavcima uputio je i župan Željko Kolar, istaknuvši kako su ove priredbe izuzetno bitne jer čuvaju kajkavski identitet, a mlade koji pišu glazbu i stihove posebno je pohvalio, jer takvih talenata nema puno i zato su važni.
Festival, je ove godine bio revijalnog karaktera, no nekoliko izvedbi mladih pjevača publika je nagradila posebnim pljeskom. Pjevače je i ove godine pratio Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, koji je istaknuo kako se u Zlataru, nakon niza godina, osjeća već kao doma, a publiku su i ovog puta počastili kraćim glazbenim intermezzom. Nastupili su i recitatori s izborom pjesama ovogodišnjeg Zbora malih pjesnika.

Pajdaško sprehajanje

Dan ranije održano je i tradicionalno Pajdaško sprehajanje. Ove godine sudjelovalo je deset skupina. Prvu nagradu, 2500 kuna i zlatarski lampaš, za prikaz “Babica vmiraju”, dobio je KUD Belec. Drugu nagradu i dvije tisuće kuna, s prikazom “Šljivari”, i treću nagradu, tisuću kuna za prikaz “Piljari”, dobila je udruga Gotali iz Gotalovca.
Posljednja priredba 47. Dana kajkavske riječi održat će se večeras u 18 sati u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu. Gostuju 46. Varaždinske barokne večeri s koncertom Višeslava Jaklina – orgulje i Tomislava Ratkovića – truba. Početak koncerta je u 18 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba