Hrvatski centar pravde za djecu

Krapina postala sjedište “Svjetskog dječjeg parlamenta”

Objavljeno: 23.09.2016. Alen Brodar

U Podgori Krapinskoj u srijedu je u Dječjem vrtiću “Mali kaj” otvoren prvi Hrvatski centar pravde za djecu “Svjetski dječji parlament”. Radi se o projektu koji je kroz svoju udrugu “Svjetski dječji parlament” pokrenula Daniela Ninčević, u suradnji s vlasnicom Malog kaja, Jasminkom Borovečki, koja je ujedno i ambasadorica “Pravde za djecu” svijeta. Tako će djeca u tom vrtiću, ali i njihove odgajateljice, koje će morati proći edukaciju prilagođenu tom programu, kroz razne radionice i igraonice učiti o 12 životnih vrijednosti, kao što su mir, ljubav, razumijevanje, tolerancija i sl., a sve radi promicanja emocionalnog i građanskog odgoja u skladu s konvencijom UN o pravima djeteta.

Širenje svijetom

Vrtić “Mali kaj” time je postao prvi vrtić u Hrvatskoj koji se uključio u program “Svjetskog dječjeg parlamenta”, a djeca koja ga pohađaju postala su počasni predsjednici država budućih članica. Program je, naime, pokrenut u Hrvatskoj, s namjerom da se proširi svijetom i to da se u svakoj republici otvaraju dječje republike, svaka sa svojim parlamentom, vladom i ministarstvima.
– Zasad imamo otvoreno dječje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u Ludbregu, a prvi dječji ministar zove se Filip Bajsić. U Zadru imamo otvoren dječji parlament Republike Hrvatske, čija je prva predsjednica Ecija Tudorović. Ovdje ćemo zasigurno surađivati s osnovnim školama te u Krapini planiramo otvoriti i prvu hrvatsku dječju Vladu. Osnova cijelog programa je afirmacija ljudskih vrijednosti, gdje će djeca učiti o ljubavi, miru, dobroti, velikodušnosti, strpljivosti, vjeri, svemu onome što se u svakome od nas nalazi. Nažalost, danas se u Hrvatskoj iznose ogromne brojke o zlostavljanoj djeci i upravo zato mi majke pravde za djecu nismo mogle to više slušati i dozvoliti i zato uvodimo program u prvi vrtić, krapinski “Mali kaj”, kako bi afirmacija pozitivnih ljudskih vrijednosti krenula od najranije dobi. Na duhovnom stolu “Pravde za djecu” postoji socijalni radnik, postoje psiholog, defektolog, liječnik, nutricionist, oni će toj djeci pomagati. Već imamo dvoje djece iz razvedenih obitelji, koja će prolaziti naš program – objasnila je Daniela Ninčević, koja je rekla da će se, iako je financijsku podršku već dao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, projekt financirati iz završnog događaja – Svjetskog dječjeg bala, na koji će biti pozvani poduzetnici, koji će tamo moći pokazati svoje društveno odgovorno djelovanje i uložiti u ljude koji će odgajati djecu po svom programu.

Cjeloviti program

– Drago mi je što su izabrana upravo djeca iz “Malog kaja”, što je za nas kao privatni vrtić izuzetak u cijeloj Hrvatskoj, jer ponovno smo prvi po nečem, a to je da ćemo imati cjeloviti program. Odgajatelji iz “Malog kaja” tako kreću u edukaciju programa kojem je jedinom u Hrvatskoj temelj EU konvencija o pravima djeteta – rekla je Jasminka Borovečki, čija je kći Mia također ambasadorica “Pravde za djecu”. U vrtiću u Krapini, a kasnije i u ostalim podružnicama “Malog kaja”, tako će se po dva sata dnevno s djecom raditi prema programu “Pravde za djecu”, a vlasnica je najavila i ponovno pokretanje jedne dječje vrtićke grupe u Podgori Krapinskoj. Tamo su, naime, vrtić polazile dvije dječje grupe, što je obustavljeno od 1. rujna ove godine. No, sada je tamo “Svjetski dječji parlament”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba