Siniša Hajdaš Dončić

U III. izbornoj jedinici očekujemo sigurnih osam, a borimo se i za deveti mandat

Objavljeno: 15.07.2016. Alen Brodar

 

Nakon drugog kruga razgovora, HNS i SDP postigli su dogovor oko zajedničkog izlaska na predstojeće izbore, a sporazum o tome, s ostalim članovima Narodne koalicije, potpisat će te stranke sutra u 12 sati u Zaboku. Predsjednik zagorskog SDP-a i koordinator SDP-a za III. izbornu jedinicu, Siniša Hajdaš Dončić danas nam je u Zaboku objasnio kako su podijeljena mjesta na listi.
– Što je najinteresantnije, SDP u trećoj izbornoj jedinici ima bolja mjesta nego što je imao na prošlim izborima. Imamo 1., 3., 5., 7., 8., 9., i 11. mjesto, dok HNS ima 2., 4., 6., 10., 13. i 14. mjesto. HSS je dobio 12. mjesto, dok HSU dobiva neka druga mjesta u nekim drugim izbornim jedinicama – objašnjava Hajdaš Dončić koji će predvoditi spomenutu listu.
Što se tiče ostalih Zagoraca iz SDP-a, na listi će biti Marko Vešligaj te jedna od tri žene – Dunja Špoljar, Snježana Španjol ili Agata Cvitić.

Učenje demokracije

– Mi smo spremni za izbore, a ovo što se dešavalo na političkoj sceni u posljednjih šest mjeseci nije ni toliko loše. Mlada smo država i ljude se moraju učiti demokraciji, ne treba davati nekakvu preveliku kritiku Hrvatskoj. Jake demokracije institucije su gradile više od stotinu godina. Zapravo je dobro da se ovo dogodilo, da su ljudi vidjeli kako bez jake političke osobe na mjestu premijera država ne funkcionira. Svi su se drugi eksperimenti, pa i ovaj hrvatski, pokazali neuspješnima – kaže Hajdaš Dončić.
– Naša će kampanja biti programska. Program je gotov i usuglašavamo ga s političkim partnerima. Radi se o programu koalicije Hrvatska raste plus revidirani odgovori Mostu. Bit će naglasak na nastavku kurikularne reforme i na svima dostupnom zdravstvu. Što se tiče infrastrukturnih projekata, svi oni veći vezani su za EU i bilo tko da pobijedi u Hrvatskoj, radit će se isti projekti – objašnjava Hajdaš Dončić.
O tome hoće li ponovno ući u izvršnu vlast kaže da još nije razgovarano jer to ovisi i o koalicijskim partnerima, ali i o tome što će se dešavati nakon izbora. No, sigurno je, kaže, da će onaj tko preuzme određeno ministarstvo imati omogućenu potpunu “zapovjednu vertikalu”.

Zapovjedna vertikala

– Primjerice, kolege iz HSS-a preuzimaju poljoprivredu, pa će onda iz HSS-a biti i zamjenici i pomoćnici. Dakle, politička stranka koja ima ministra, imat će kompletnu vertikalu, to je naša praksa. I onda je taj ministar uistinu odgovoran za svoj resor – zaključuje Hajdaš Dončić, a o izgledima na izborima kaže:
– Po ozbiljnim analizama i anketama, naša koalicija u III. izbornoj jedinici ima sigurnih osam, a borimo se za deveti mandat – kaže Hajdaš, dok na upit o konkurenciji i novom predsjedniku HDZ-a dodaje:
– Kao građaninu Hrvatske drago mi je što je HDZ promijenio čelnika i da ćemo napokon moći pričati o programima, a ne o stvarima koje su za 21. stoljeće deplasirane. No, biračko tijelo u našoj izbornoj jedinici naginje laganom lijevom centru te mislim da ljudima bez obzira na promjene u HDZ-u više odgovara naša koalicija. Budimo realni, u posljednjih nekoliko godina je najveći broj investicija u Zagorju i Međimurju bio u vrijeme naše Vlade, odnosno SDP-a, a to želimo i nastaviti jer ima još dosta nezavršenih projekata – prije svega cesta od Zaboka do Krapine, cesta do Zlatar Bistrice te elektrifikacija pruge od Zaprešića do Zaboka. To bih htio u sljedećem mandatu Vlade završiti za Zagorje, kako bi ono bilo kompletno infrastrukturno riješeno – zaključuje Hajdaš Dončić.


O lokalnim izborima:

Kolar zaslužuje još jedan mandat na čelu županije, a i dalje smo otvoreni za suradnju s Laburistima

Na upit o predstojećim lokalnim izborima i očekivanjima na njima, Hajdaš Dončić je i tu uvjeren u pobjedu, a u utrku za župana iz redova SDP-a ponovo će se, tvrdi, upustiti aktualni župan Željko Kolar.
– Kolar s obzirom na svoj rad i rezultate svakako zaslužuje još jedan mandat na čelu županije. Mislim da ga nitko ne može pobijediti, tim više što se još uvijek ne zna ni tko će mu biti oponenti za tu funkciju – objašnjava Hajdaš Dončić te dodaje da je SDP na lokalnoj razini, bez obzira na nedavne odluke na nacionalnoj razini, na lokalnoj razini i dalje otvoren za suradnju s Laburistima, kao i sa Zagorskom strankom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba