Enogastronomski turizam

Čak 14 zagorskih restorana dobilo oznaku “Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja“

Objavljeno: 15.07.2016. mladenmandic

U Villi Zelenjak u Risvici pokraj Kumrovca, predstavljen je nacionalni projekt Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, u suradnji s Varaždinskom destinacijskom menadžment kompanijom Vall 042, “Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja”.
Jedan od glavnih ciljeva projekta je označavanje ugostiteljskih objekata oznakom “Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja” i oblikovanje tematskih restorana sa zagorskim delicijama, koji će pridonijeti razvoju enogastronomskog turizma u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Tradicijska jela

U sklopu ovog projekta, 14 zagorskih ugostiteljskih objekata koji su se početkom godine uključili u ovaj projekt, jučer su dobili ovu oznaku, a prva je bila postavljena u restoranu “Zelenjak”, vlasnika Branka Grebličkog Venteka. Voditelj cijelog projekta Borislav Šimenc rekao je kako su oznake mogli dobiti isključivo ugostiteljski objekti koji u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva lokalna tradicijska jela, dva sezonska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina. Kada je riječ o zagorskim ugostiteljskim objektima, naglasio je Šimenc, ovih prvih 14 objekata, prema ocjeni anonimnih gostiju koji su ocjenjivali restorane, dobili su izrazito visoke ocjene – od 88 do čak 99 glasova, dok je za oznaku bilo potrebno 75 glasova.
Dobivanje oznake “Okusi hrvatske tradicije“ pozdravili su i Ksenija Tomić ispred Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, predsjednica zagorske Županijske skupštine Vlasta Hubicki te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, rekavši kako će ovaj projekt puno značiti na daljnjoj promociji turizma u Krapinsko – zagorskoj županiji, posebice u ugostiteljskim objektima, gdje će turisti moći isprobati originalnu hranu uzgojenu na zagorskim OPG-ovima i pripremljenu u najboljim zagorskim restoranima. Kolar je posebno istaknuo da “14 veličanstvenih“ zagorskih turističkih destinacija moraju zajednički raditi na brendiranju Zagorja, s tim da svi oni moraju pružati i neku svoju prepoznatljivu i specifičnu posebnost, čime će privući goste.

Milijun noćenja

– Trenutno imamo oko 240 tisuća noćenja godišnje, no Master planom turizma dali smo si zadatak da kroz desetak godina taj broj povećamo na milijun noćenja domaćih i stranih gostiju. Mislimo da s obzirom na ljude koje imamo i najavu gradnje novih turističkih sadržaja i kapaciteta, a budući da turizam, za razliku od morskih destinacija, možemo razvijati svih 365 dana u godini, ova brojka nije nerealna – rekao je župan Željko Kolar.
Kao gosti na promociji zagorskih restorana bili su i gosti iz susjedne Varaždinske i Sisačko – moslavačke županije, kao i predstavnici Grada Zagreba, a u prigodnom programu nastupio je državni prvak u sviranju harmonike Stjepan Horvat.


Tko su dobitnici oznake “Okusi hrvatske tradicije“?

Dobitnici oznake “Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja – Bajka na dlanu“ su ove, prve godine, 14 zagorskih ugostiteljskih objekata i OPG-ova sa svojim tradicijskim zagorskim jelima i pićima. To su “Bluesun hotel Kaj”, restoran “Academia” iz Marije Bistrice, “Dvorac Mihanović” iz Tuheljskih Toplica, Hotel “Terme Jezerčica” iz Donje Stubice, Klet “Bolfan” Vinarije Vinski vrh iz Hraščine, Klet “Grešna gorica” iz Desinića, Klet “Lojzekova hiža” iz Gusakovca, “Majsecov mlin” iz Donje Stubice, “Pansion Rody” iz Gornje Stubice, Restoran catering “Sermage” iz Svetog Križa Začretja, Restoran “Magdalena” iz Krapinskih Toplica, Restoran “Zaboky” iz Zaboka , Restoran “Villa Zelenjak Ventek” iz Risvice kraj Kumrovca, Vinarija Micak – klet “Zagorski dvori” iz Huma Bistričkog kraj Marije Bistrice i Vinarija i restoran pansion “Vuglec Breg” iz Škarićeva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba