Ministarstvo poljoprivrede

U stanu klali životinje, izrađivali ćevape i pljeskavice te ih prodavali restoranima

Objavljeno: 05.07.2016. mladenmandic

Inspekcijskim nadzorom na području Krapinsko – zagorske, Zagrebačke i Šibensko – kninske županije u klaonicama te prijevozu životinja u cestovnom prometu, oduzeto je ukupno 2279,6 kilograma mesa i mesnih pripravaka koji su uništeni, kao i 30 prasadi, 39 janjadi, pet teladi i jedno junca ukupne težine od 1872 kilograma.

Neregistrirana djelatnost

Kako piše Index.hr, nadzor je obuhvatio objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, odnosno mesnice, te jedan privatni stan u kojem se, kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, obavljala neregistrirana djelatnost izrade ćevapa i pljeskavica te klanje životinja, a koji su uglavnom završavali u ugostiteljskim objektima. U nekim odobrenim objektima za klanje životinja zatečeno je meso od životinja bez propisane prateće dokumentacije, a shodno tome i bez provedenog propisanog veterinarskog pregleda životinja prije klanja, navodi Ministarstvo. Osim toga, u dvije mesnice zatečena je znatna količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije, zdravstvenih ili identifikacijskih oznaka. Meso je uklonjeno na propisan način u kafileriji.

Pet optužnih prijedloga

Protiv počinitelja prekršaja izdano je pet optužnih prijedloga, dok su prostori u kojima se je obavljala ilegalna djelatnost prerade mesa i klanja životinja zapečaćeni. Ivan Lipovac, voditelj Epidemiologije pri zagorskom Zavodu za javno zdravstvo rekao nam je kako o sanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede ne zna ništa te kako Zavod za javno zdravstvo nije bio uključen u akciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba