220. rođendan A. Mihanovića

Zelenjak dobio jedinstvenu glazbenu ogradu na kojoj će svatko moći odsvirati taktove “Lijepe naše”

Objavljeno: 10.06.2016. mladenmandic

 

U Klanjcu je u četvrtak, uz 10. lipnja 1796. godine, obilježena 220. godišnjica rođenja autora hrvatske himne “Lijepa naša”, Antuna Mihanovića. Obilježavanje je započelo već ujutro Stručno – znanstvenim skupom “Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku”. Poslijepodne i navečer nastavljeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kraj spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku te na grobu Antuna Mihanovića u Klanjcu.
Vijence su položile i svijeće zapalile delegacije Grada Klanjca, na čelu s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom, Krapinsko – zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom i predsjednicom Županijske skupštine Vlastom Hubicki, u ime pokrovitelja obilježavanja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Željka Reinera, zagorski saborski zastupnik Žarko Tušek, predstavnici braniteljskih udruga, rektor marijabistričkog svetišta Zlatko Koren, te čelnici zagorskih gradova i općina.

35 cijevi

Uz 220. obljetnicu Mihanovićeva rođenja, u Zelenjaku je svečano otvorena i glazbena ograda, projekt Parka znanosti iz Oroslavja i njegovog idejnog tvorca, Luke Vevereca. Glazbena ograda će svakom posjetitelju Zelenjaka i kompleksa “Lijepe naše”, omogućiti da bez obzira na svoje glazbeno znanje, na 35 nehrđajućih cijevi, koje su postavljene pokraj spomenika “Lijepoj našoj”, s batićima, krenuvši s lijeva na desno, može odsvirati prve taktove hrvatske himne “Lijepa naša domovino”.
Glazbenu ogradu kraj spomenika u Zelenjaku financirala je Krapinsko – zagorska županija s 32 tisuće kuna, a kako je naglasio župan Željko Kolar koji je i prvi na otvaranju odsvirao “Lijepu našu”, uskoro će u Zagorju nešto slično dobiti i još neke turističke destinacije. Prva među njima bit će uskoro Klanjec pri otvaranju Kuće europskih himni, gdje će se na glazbenim orguljama moći odsvirati „Oda radosti“.

Vijenac iz 1910. godine

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, održana je i svečana akademija u klanječkoj Gradskoj dvorani, na kojoj su o Mihanovićevoj ulozi u Hrvatskom narodnom preporodu, o njegovom životu i djelu i značaju u hrvatskoj povijesti, o Ilirskom preporodu te o posljednjih nekoliko godina svog života koje je proživio u obližnjim Novim Dvorima Klanječkim, govorili predsjednica klanječkog Kulturnog centra Snježana Horvatin, klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i izaslanik predsjednika Sabora dr. Željka Reinera, Žarko Tušek.
Župan Željko Kolar, gradonačelniku Klanjca uručio je i vijenac koji je bio postavljen 1910. godine kod spomenika Antuna Mihanovića u Klanjcu, prilikom otkrivanja spomenika.
U programu na svečanoj akademiji su nastupili poznata zagorska sopranistica Josipa Lončar, KUD “Naša lipa” iz Tuhlja te Sekcija za dvorske plesove pri KUD-u Antuna Mihanovića iz Klanjca.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba