Staro selo Kumrovec

Otvorena izložba “Papirnate rože i rožice – kinč negdar i denes”

Objavljeno: 19.05.2016. mladenmandic

Uz obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, u kumrovečkom Starom selu upriličeno je otvorenje izložbe “Papirnate rože i rožice – kinč negdar i denes” te finale 21. edukativno – muzejske akcije “KLIK na Kulturni krajoLIK”.

Suradnja Muzeja i udruga

Izložba je nastala u suradnji Muzeja Staro selo Kumrovec i Udruge Ivana Perkovca iz Sutle, Udruge za borbu protiv raka Zlatno srce iz Zaboka, Udruge Sveta Marta iz Zaboka, KUD-a Sveti Križ Začretje te sudjelovanjem pojedinaca iz Krapinsko – zagorske županije i 82-godišnje Katarine Jendrić iz Đurđevca.

Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, načelnik Kumrovca Dragutin Ulama, v.d. ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec i v. d. voditeljice Muzeja Staro selo Kumrovec Tatjana Brlek.

Vještina izrade cvijeća i ukrasa od krep papira do današnjih dana prisutna je u kućama u Hrvatskom zagorju, Podravini i Međimurju, a izložba “Papirnate rože i rožice” prikazuje bogatstvo očuvane baštine Hrvatskog zagorja i Podravine. Osim prikaza tradicijskih vrsta cvijeća, izložbom su prikazani pušleki, buketići kojima se ukrašava interijer tradicijske kuće te svadbeni ukrasi – buketi za mladenku, mladenkino, oglavlje, kitice za svate i krancnerice.

Kreativne radionice

Održan je i edukativno – zabavni program uz radionice tradicionalnih obrta te kreativne radionice izrade cvijeća od krep papira uz nastup KUD-a “Ježek” iz Beretinca.

Edukativne muzejske akcije već 21 godinu zaredom uspješno organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, a ovogodišnja tema “KLIK na Kulturni krajoLIK”, koja povezuje sve sudionike, nadovezuje se na ICOM-ovu temu za Međunarodni dan muzeja 2016. Tijekom Mjeseca muzeja od 18. travnja do 18. svibnja u 71 muzejskoj i srodnoj instituciji u 37 hrvatskih gradova i naselja održavali su se zanimljivi, posebno pripremljeni edukativni programi, događanja, radionice, izložbe i mnoštvo drugih aktivnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter