11. Susreti na mostu

Načelnici Kumrovca i Bistrice ob Sotli: Unatoč postavljenoj žici i dalje smo ostali veliki prijatelji

Objavljeno: 08.05.2016. mladenmandic

 

Po 11. put, općina Kumrovec u suradnji sa susjednom slovenskom općinom Bistrica ob Sotli, ove je godine održala tradicionalno zajedničko druženje Zagoraca i Štajeraca “Međunarodni susret na mostu prijateljstva Gmajna – Kunšperk”.

Na Susretima koji su ovaj put održani na slovenskoj strani, okupilo se 300-tinjak mještana s jedne i druge strane Sutle. Susrete je vodio predsjednik Općinskog vijeća Kumrovca Srećko Blažičko koji je kao nekadašnji načelnik Kumrovca, bio i njihov inicijator, a otvorili su ih kumrovečki načelnik Dragutin Ulama i župan općine Bistrica ob Sotli Franc Debelak.

Prekogranična suradnja

– Unatoč postavljenoj žici uz Sutlu prošle godine, mi smo i dalje ostali veliki prijatelji, a ova zajednička fešta to i dokazuje – rekao je kumrovečki načelnik Dragutin Ulama, a Franc Debelak se nadovezao da se prekogranična suradnja razvija i s nekoliko zajedničkih projekata koji se financiraju novcem iz Europske unije, a osim dviju općina odlično surađuju i Osnovne škole iz Kumrovca i Bistrice ob Sotli.

Direktor Kozjanskog parka Teo Hrvoje Oršanič posebno je istakao zajednički projekt s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije “Ptičeki – mladi čuvari prirode”, kojem je cilj bio edukacija mladih čuvara prirode i sprječavanje stradavanja životinja u prometu – prvenstveno žaba, ježeva i vidri.

Najstarija i najmlađi

Među 300-tinjak mještana, na Susretu su bili i najstarija Rudica Oblak iz Bizeljskog s desne strane Sutle koja je napunila 103 godine i koja je unatoč svojim godinama i otpjevala jednu prigodnu pjesmu te najmlađi dvogodišnji Martin Bardak.

Nakon kratkog kulturno – umjetničkog programa, druženje je nastavljeno uz besplatne kuhane kobase koje su pripremili Slovenci te domaće vino i sokove koje su osigurali Kumrovčani, a domaćice s obje strane Sutle pripremile su već po tradiciji i kolače.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba