“Kmeti” slave 10. rođendan

“Klape nisu samo dalmatinski brend, već su prepoznatljive i kod nas u Zagorju”

Objavljeno: 13.03.2016. mladenmandic

Klapa Kmeti ove će godine proslaviti desetu godišnjicu postojanja u svom sadašnjem sastavu. Povodom svog jubileja, za sve svoje obožavatelje i fanove pripremaju i veliki rođendanski poklon – koncert u lipnju.

Klapa Kmeti je poznati pregradski vokalni sastav koji već godinama djeluje u Zagorju. Klapu čine desetorica članova koji su prijatelji od malih nogu, a čak šestorica njih dolaze iz iste pregradske ulice – Kolarije.

Klapsko pjevanje

– Posljednjih godina u glazbenu modu vratilo se klapsko pjevanje. Većina klapskih sastava može se pronaći isključivo u mediteranskom podneblju “Lijepe Naše”, gdje ljudi žive opuštenim životom. Stariji Dalmatinci živjeli su od mora i trsa. Ustajali su u ranu zoru, lovili ribu i obrađivali trsje proizvodeći jedno od najcjenjenijih crnih vina u svijetu. U vrijeme odmora sastajale bi se klape, pilo bi se vino i slagali bi se glasovi. Iz sličnog razloga i kod nas u Zagorju, rodila se ideja za stvaranjem klape. U počecima lomila su se koplja oko toga hoće li Kmeti biti klapa, vokalni sastav, ansambl ili nešto treće. Iako su mišljenja bila podijeljena, odlučeno je da Kmeti ipak budu klapa, jer ona nije isključivo dalmatinski brend, već je postao i prepoznatljivi hrvatski proizvod i kod nas među Zagorcima – kažu članovi Kmeta, dodajući da naziv “Kmeti” simbolizira njihovu osobnost, prepoznatljivost i laku pamtljivost. Pojašnjavaju i kako je nastalo njihovo ime.

Neprofitna udruga

– U jednom podrumu, na probi, na nečiji prijedlog jednoglasno je odlučeno da je ime Kmeti za nas baš idealno. Nijedan sastav se tako ne zove, a ime asocira na skromnost, jednostavnost i rad. Kmeti su upravo takvi. U početku su probe bile na raznim mjestima, ovisno o tome gdje je to bilo moguće – podrum, klet, dnevna soba, kuhinja, hodnik, župni farof…, no prije nešto više od dvije godine, Kmeti su se registrirali kao neprofitna udruga, te su dobili prostor u pregradskom prostoru za udruge – kažu Kmeti.
Prošle godine Kmeti su nastupili i na jubilarnom 50. Festivalu kajkavske popevke u Krapini sa skladbom “Fino staro vino”, a nedavno su i u emisiji „Lijepom Našom“ koja je snimljena u Pregradi izveli su svoju “Staru klet”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba